Arsurile pielii la copii cu vârsta mai mică de 7 ani cresc riscul de cancer chiar şi cu 75%

de Stiri Buzau Media
protectie-solara-copii

protectie-solara-copiiCopiii sunt cei mai expuşi arsurilor solare, iar părinţii trebuie să ştie că acestea cresc riscul de cancer chiar şi cu 75 la sută la copii până la vârsta de 7 ani, atenţionează medicul dermatolog Mihaela Leventer, şeful unui centru de specialitate din Capitală, citată de Mediafax.

Oamenii trebuie să ştie că orele din intervalul 11.00 şi 17.00 sunt cele mai periculoase, spune Leventer, care face câteva recomandări cu privire la protecţia solară mai ales în aceste zile caniculare.

„Nu neglijaţi arsurile solare. Pentru că noi, românii, avem o piele deschisă la culoare, suntem mai expuşi riscului de cancer de piele. Consecinţele grave ale unei arsuri pot apărea peste ani. Copiii sunt cei mai expuşi arsurilor, de aceea părinţii trebuie să ştie că acestea cresc riscul de cancer chiar şi cu 75 la sută dacă se produc până la vârsta de 7 ani”, a spus Leventer.

Un alt sfat vizează monitorizarea cu atenţie a zonelor expuse frecvent la lumina solară.

„Apar tot timpul studii noi care demonstrează că soarele şi expunerile necontrolate la ultraviolete cresc riscul de cancer. De altfel, în clinică sunt diagnosticate frecvent carcinoame pe zonele expuse – faţă, scalp, mâini şi picioare. Extrem de atenţi trebuie să fie şoferii care au obiceiul de a conduce cu braţul stâng în afara maşinii. Ei ar trebui să meargă vara cu geamurile închise, care au, de obicei, protecţie UV”, a mai spus Mihaela Leventer.

Specialistul atrage atenţia că protecţia nu poate fi asigurată doar de creme.

„Nu vă mai bazaţi niciodată doar pe cremele cu factor de protecţie, dacă aveţi aluniţe. Există pe piaţă multe creme cu SPF eficiente, precum cele dermocosmetice din farmacii. La fel sunt şi produsele de fotoprotecţie destinate sportivilor şi militarilor aflaţi în misiune în zone calde. Acestea sunt eficiente împotriva arsurilor, dar nu vă feresc în totalitate de cancer. Dacă aveţi aluniţe cu potenţial de transformare în melanom malign, expunerea la lumină poate grăbi procesul, chiar dacă folosiţi creme eficiente cu factor de protecţie”, mai spune doctor Leventer.

Medicul a mai spus că o atenţie specială trebuie acordată leziunilor cutanate.

„Nu neglijaţi alte semne ale expunerii exagerate la soare. Nu doar aluniţele trebuie atent monitorizate. Radiaţiile ultraviolete pot provoca leziuni cutanate numite keratoze actinice, pete roz, roşii, aspre şi descuamate. Acestea se pot transforma în timp în carcinoame spinocelulare, forme de cancer cutanat care au şanse mari de vindecare dacă sunt diagnosticate şi tratate la timp”, a adăugat medicul.

Persoanele care au aluniţe „moştenite” din familie trebuie să meargă obligatoriu la dermatolog, riscul unui melanom este de o mie de ori mai mare.

„Mergeţi cu toată familia la dermatolog, dacă aluniţele sunt o moştenire. Statisticile spun că riscul de apariţie a unui melanom este de o mie de ori mai mare în familiile în care a existat o astfel de afecţiune. Pe fondul acestei moşteniri genetice, radiaţiile ultraviolete pot declanşa multiplicări celulare care scapă de sub control şi se transformă în cancer. Examinarea periodică a copiilor care merg la plajă şi care au multe aluniţe devine obligatorie”, a adăugat medicul Mihaela Leventer.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns