Cum să arăți perfect la 20, 30, 40, 50 de ani

de Stiri Buzau Media

portrait-1130388_640Demachiantul şi cremele pentru coşuri te-au ajutat în anii adolescenţei? Pentru a avea un ten fără cusur şi proaspăt la orice vârstă, trebuie să-i respecţi nevoile, adaptând rutina pielii la fiecare etapă a vieţii.

Pe măsură ce îmbătrânim, pielea se schimbă. Când spui îngrijirea tenului, asta nu înseamnă doar curăţare şi hidratare. Pielea are nevoie la fiecare vârstă de anumite substanţe şi în fiece deceniu de viaţă trebuie ales alt arsenal de înfrumuseţare. Produsele care ne-au ajutat la 20 de ani nu vor mai fi suficiente la 30, darămite la vârste mai înaintate! Obiectivul este menţinerea aspectului tânăr cât mai mult timp, iar ritualul şi produsele specifice fiecărei vârste sunt esenţiale.

La 20 de ani

La această vârstă, tenul arată perfect. Eventualele probleme provin din lipsa îngrijirii regulate sau ca urmare a unui stil de viaţă mai puţin echilibrat, cu nopţi pierdute. Problemele provocate de acnee pot fi, de asemenea, încă prezente.

Ce este important? Să-ţi hidratezi foarte bine tenul şi să-l protejezi de soare.

Ritualul ideal

  • Foloseşte un demachiant delicat, care să îndepărteze excesul de ulei şi machiajul. Dacă ai tenul gras, alege un demachiant spumant, care degresează ceva mai mult tenul.
  • Pentru zi, foloseşte o cremă hidratantă cu factor de protecţie solară. Dacă ai câteva coşuri, aplică un tratament local, care conţine acid salicilic sau peroxid de benzoil. Ai grijă, stoarcerea lor poate lăsa cicatrice de lungă durată!
  • Gelul pentru conturul ochilor este esenţial pentru a preveni apariţia ridurilor fine. Îţi recomandăm gelul pentru că se absoarbe uşor, hidratează bine şi nu lasă senzaţia de gras.
  • Seara, aplică un ser sau o cremă, dar numai după demachiere!

Sfat

Dacă stai mult timp în încăperi cu fum şi pierzi nopţile, ai nevoie de un ser cu antioxidanţi pentru a contracara acţiunea radicalilor liberi care duc la îmbătrânirea prematură. Alege un produs care să conţină vitamina C, extract de rodie sau alte ingrediente cu mare putere antioxidantă.

La 30 de ani

Pielea arată bine, este tonică şi radiantă, însă e momentul în care începe procesul de degradare. Vestea bună este că poate fi încetinit, ca aspectul proaspăt să fie menţinut multă vreme. Pentru asta, pielea are nevoie de ceva ajutor. Cele mai mari provocări sunt petele produse de soare şi ridurile fine, dar există ac de cojocul acestor probleme.

Tratament nou

În acest moment, pielea are nevoie de o exfoliere regulată. Dacă la 20 de ani se exfolia în mod natural la două săptămâni, acum procesul este mai lent, la 35 de zile. Prin urmare, ne revine sarcina să îndepărtăm celulele moarte la fiecare 14 zile.

Ritualul ideal

Este nevoie de un demachiant mai hrănitor, o loţiune demachiantă sau o apă micelară. Muşeţelul şi aloe vera sunt două ingrediente care ajută pielea să-și recapete rapid confortul şi să se calmeze dacă este iritată.

Gelul de ochi trebuie înlocuit cu o cremă mai bogată, care să conţină deja activi antirid. Se aplică regulat, dimineaţa şi seara. Dacă nu-ți însuşeşti acest ritual, o faci pe propria răspundere, fiindcă pielea din jurul ochilor va fi prima care cedează apariţiei ridurilor.

Înaintea aplicării cremei de zi, e necesar un ser care să ducă antioxidanţii în profunzimea pielii. Prin acest tratament, se previn ridurile şi se estompează mare parte din cele deja apărute.

Crema de zi trebuie adaptată tenului şi gradului de riduri apărute.

Adaugă ritualului tău o cremă cu retinol pentru îmbunătăţirea texturii şi a da tonus. Acestea se aplică numai seara, pentru că lumina soarelui dezactivează această substanţă, ba, mai mult, retinolul sensibilizează pielea şi o poate păta. De asemenea, retinolul este iritant pentru zona sensibilă din jurul ochilor, aşa că evit-o! Dacă după aplicarea acestei creme simţi tenul prea uscat, asta înseamnă că ai nevoie de un plus de hidratare şi este momentul pentru o cremă grasă, de noapte. Acest tratament se face de 1-3 ori pe an, de preferat în primăvara şi toamna.

Sfaturi

Peptidele şi acidul hialuronic sunt substanţele care stimulează şi menţin hidratarea pielii. Vânează la rafturi aceste ingrediente! Alege produsele de care ai nevoie ţinând cont şi de ele!

Fă sport! Activitatea fizică stimulează circulaţia şi menţine pielea tonică.

Consumă alimente bogate în omega 3, respectiv somon, nuci şi ulei de măsline!

Mască naturală

Amestecă două linguri cu iaurt, o lingură cu făină de ovăz și una cu miere şi aplică această mască pentru câteva minute, apoi clăteşte. Este o excelentă mască hidratantă, care stimulează producţia de colagen.

40 de ani

După patru decenii, liniile de expresie dintre sprâncene, din jurul gurii şi de la coada ochilor nu se mai atenuează așa de repede ca la 30 de ani. Nivelul de estrogen este în scădere, celulele produc tot mai puţin sebum şi pielea devine din ce în ce mai uscată. Zona gâtului şi decolteului devine o prioritate. Pielea din aceste zone se pliază uşor, iar capacitatea ei de revenire se diminuează, iar ridurile se instalează rapid, dând un aspect îmbătrânit. Prin urmare, focusul nu trebuie să fie exclusiv pe faţă, ci şi pe gât şi decolteu în aceeaşi măsură. Poţi compensa pierderile de apă şi colagen prin ingrediente cum ar fi peptidele, retinolul şi antioxidanţii. Misiunea noastră este să menţinem pielea moale şi netedă. Pierderea fermităţii este semnul cel mai evident, întrucât conturul feţei devine neregulat, iar porii sunt măriţi.

Ritualul ideal

Retinolul trebuie să fie folosit în continuare pentru a ajuta exfolierea naturală a pielii. Curăţă tenul cu un demachiant blând şi o perie electrică pentru a elimina celulele moarte într-un mod delicat şi eficient. Este important să cureți porii.

Hidratarea este cheia îngrijirii. Ai nevoie de un ser antirid care să hidrateze în profunzime.

Ai nevoie de o cremă de zi ce conţine un SPF de cel puţin 15 şi care să aibă vitamine, fitoestrogeni şi peptide, care stimulează sinteza de colagen şi dau un aspect radiant tenului.

Pielea are nevoie de reparaţii pe timp de noapte. La această vârstă, crema de noapte devine o prioritate pentru menţinerea catifelării. Ea ajută la accelerarea refacerii celulelor pielii şi diminuarea liniilor fine. Ideală ar fi o cremă cu vitamina C care să stimuleze colagenul, să şteargă petele pigmentare şi să dea luminozitate tenului.

Crema de ochi este şi ea inclusă în ritualul de îngrijire. Alege-le pe cele cu formule antirid pentru a estompa cât mai mult din ridurile deja instalate. Crema trebuie aplicată cu precădere seara, însă, folosită de două ori pe zi, va avea un efect sporit.

Sfaturi

Indiferent de produsele antirid pe care le alegi, masajul este una dintre cheile tinereţii. Insistă pe osul maxilarului, pentru a drena limfa care tinde să se acumuleze în această zonă și dă aspectul neregulat al feţei.

Din pricina dezordinii hormonale, apare retenţia de apă, tenul se umflă şi apar pungile sub ochi. Compresele reci, mai ales cu ceai verde, te vor ajuta să reduci inflamaţiile şi să redai supleţea tenului.

Bea multă apă! Hidratarea se face şi din interior. În schimb, limitează cât mai mult consumul de zahăr. Acest dulce contribuie la diminuarea sintezei de colagen!

Dormi cel puţin opt ore! Nivelul ridicat de hormoni produşi de stres afectează celulele pielii.

50 de ani

Când treci de 50 de ani, cuvântul de ordine este hidratarea. Ea trebuie să fie preocuparea ta zi de zi. Cea mai mare problemă nu o reprezintă pierderea tonusului, ci uscarea și lăsarea pielii. Dacă ai tenul gras, consideră-te o norocoasă! Studiile arată că acesta se ridează mai greu. Dacă ai tenul sensibil, e bine să testezi orice nou produs pe antebraţ înainte să-l foloseşti. Chiar dacă este vorba de o cremă pe care ai folosit-o cu ani în urmă, acum tenul este mai sensibil şi se irită uşor.

Ritualul ideal

Alege demachiantele care conţin ulei, pentru că ele hidratează în timp ce curăţă pielea.

Exfoliază tenul săptămânal, dar într-un mod blând, folosind puterea fructelor, ce aduc pielii vitamine, minerale şi apă. Laptele de cocos este un excelent exfoliant şi tratament pentru ten. Trebuie să-l întinzi zece minute pe piele, apoi să-l îndepărtezi cu un prosop umed.

Pentru corp, poţi prepara un exfoliant din două linguri cu ulei de măsline sau cocos şi două linguri cu zahăr brun. Aplică-l după ce te-ai spălat, îndepărtează scrubul cu duşul, apoi şterge-te prin tamponare, ca pe piele să rămână o parte din ulei.

Pielea din jurul ochilor devine mai subţire şi are nevoie de o îngrijire aparte. Aplică pe această zonă o cremă grasă dimineaţa și un strat mai gros seara, apoi lasă-l să se absoarbă peste noapte.

Dimineaţa, pune o compresă cu ceai verde rece, pregătit de seara, pentru a revitaliza tenul şi apoi foloseşte crema de zi.

Crema de zi trebuie să conţină SPF. Vara, e musai să alegi un filtru mare de protecţie (30-50), pentru că pielea este predispusă la pătare şi astfel previi apariţia petelor de bătrâneţe. Acidul hialuronic şi vitaminele antioxidante sunt ingrediente pe care trebuie să le alegi pentru îngrijirea zilnică. Există creme care înlocuiesc efectul botoxului, reducând chiar şi ridurile adânci.

Crema de noapte este necesară pentru a susţine şi a impulsiona reconstrucţia celulară, dar mai eficient este un ulei bogat în omega 3, care redă rapid supleţea tenului și blochează apa în piele, menţinând hidratarea.

Sfat

Evită apa fierbinte pentru că deshidratează prea mult pielea deja lipsită de sebumul natural. Curăţă tenul doar cu apă călduţă şi fără săpun. Apa este suficientă!

Mască

Măştile faciale sunt o necesitate. Trebuie să oferi tenului acest tratament intensiv săptămânal. Folosește banane, avocado, mango şi miere, fiindcă sunt extrem de nutritive şi revitalizează tenul. Sucul de lăptucă luminează tenul, îl tonifică şi îi redă catifelarea. Zdrobeşte în piuliţă cotoarele de la două salate şi apoi stoarce bine. Întinde pe faţă sucul obţinut pentru 15 minute, apoi clăteşte cu apă rece.