Cu o populație de peste 2500 de locuitori, comuna Pănătău se află în nord-vestul județului, la est de orașul Pătârlagele, pe malul stâng al râului Buzău, fiind străbătută de pâraiele Pănătăul și Sibiciul, afluente ale acestuia.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna Pănătău făcea parte din plaiul Buzău al județului Buzău și era formată din satele Begu, Botești, Babețu, Corcoianu, Diculești, Gulești, Lupoiu, Lacul cu Anini, Pănătău, Plătișoru, Sibiciu de Jos și Valea Fântânei, având în total 2140 de locuitori ce trăiau în 517 case.
În comună funcționau 4 biserici (la Sibiciu de Jos, Pănătău, Plăișoru și Begu).
În 1950, comunele Pănătău și Tega au fost arondate raionului Cislău din regiunea Buzău și apoi (după 1952) din regiunea Ploiești. În 1968, au revenit la județul Buzău, comuna Tega fiind inclusă în comuna Pănătău; atunci a fost desființată și comuna Sibiciu, satul Sibiciu de Jos revenind comunei Pănătău.
În comuna Pănătău se află biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a mănăstirii Cârnu din satul Tega, datând din anul 1545 din timpul domniei voievodului Mircea Ciobanul al Țării Românești, clasificată ca monument de arhitectură.
În rest, alte nouă obiective din comuna Pănătău sunt incluse pe lista monumentelor istorice din județul Buzău ca monumente de interes local. Unul dintre ele este de tipul sit arheologic, reprezentat de o așezare aparținând culturii Monteoru din Epoca Bronzului (mileniile al III-lea–al II-lea î.e.n.), aflată la marginea satului Begu, sub culmea Pănătăului. Alte trei obiective sunt clasificate ca monumente de arhitectură: casa Cleopatra Melidoneanu (începutul secolului al XX-lea) din satul Pănătău, biserica de lemn „Nașterea Maicii Domnului” de la Râpile (1838) și biserica „Cuvioasa Paraschiva” (1876) din satul Tega. Alte cinci obiective sunt clasificate ca monumente funerare sau memoriale; este vorba de cruci de piatră din diferite epoci: cea din fața bisericii din Pănătău datând de la 1790, cea din fața bisericii din Plăișor (1793), cea de „la muchea Priporului” din același sat (1825), cea din fața cimitirului din Sibiciu de Jos (1741) și cea din grădina lui N. Toma din același sat (1842).
Iată câteva motive pentru care sunteți invitați să vizitați frumusețile naturale ale zonei, motiv de mândrie locală.
În plus, sâmbătă, 22 august 2015, toată comuna Pănătău este în sărbătoare.
‘’ Vă invităm cu drag să veniți pe plaiurile noastre, fie că sunteți fii ai satului sau doar buzoieni iubitori de cântec, joc și bucurie, la sărbătoarea câmpenească Floare de tei, ajunsă la cea de-a XV-a aniversare. Vă așteptăm sâmbătă, 22 august, începând cu orele 12.00, în satul Zaharești, unde veți fi martorii celui mai frumos festival al cântecului și dansului. Mariana Ionescu Căpitănescu, Steliana Sima, Aurelian și Ana-Maria Preda, Tatiana Răduță,Alexandru Petcu,Andrada, Filofteia Drăghici,Ion Băicuș, Adriana Stuparu, sunt doar câteva din surprizele pregătite pentru D-voastră‘’, ne-a declarat edilul comunei, Nicolae Stoica.