Puțini cunosc astăzi povestea principesei Mărioara a României. Fiica Regelui Ferdinand și a Reginei Maria s-a căsătorit în anii ’20 cu Alexandru I, regele Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor, și a fost prima și ultima regină a Iugoslaviei înainte ca țara să fie subjugată de comuniști. Asemenea rudelor sale din România, Mignon a fost alungată din țara sa după Al Doilea Război Mondial și a murit în exil, departe de pământurile natale și adoptive.
Mărioara, al treilea copil al (pe-atunci) principelui moștenitor Ferdinand și al soției sale, Maria, s-a născut pe 6 ianuarie 1900 în orașul german Gotha. Fetița – pe care mama ei a poreclit-o Mignon – a venit pe lume într-o perioadă zbuciumată din viața părinților săi, când relația dintre Ferdinand și Maria părea să se destrame. Copilăria ei avea să fie însă una foarte fericită. Înconjurată de frații mai mari și mai mici, principesa Mărioara a crescut și a devenit o domnișoară nu numai frumoasă, dar și cu caracter.
„Mignon era copilul zbuciumului meu”, scria Regina Maria despre a doua ei fetiță. Născută la cinci-șase ani după principele Carol și principesa Elisabeta, Mignon a avut o relație mai apropiată cu fratele ei mai mic, Nicolae, născut în 1903. Împreună, copiii cuplului princiar – din 1916, regal – au avut o copilărie liniștită, petrecută în mare parte la Palatul Cotroceni și castelul Pelișor.
O căsătorie aranjată, dar fericită
În 1921, primii doi copii ai regilor României s-au căsătorit: principesa Elisabeta s-a măritat cu prințul moștenitor al Greciei, George, iar Carol – trecut deja prin aventura căsătoriei de scurtă durată cu Zizi Lambrino – s-a însurat cu Elena, o prințesă provenită tot din familia regală elenă. În 1922, i-a venit rândul Mărioarei să-și găsească un soț.
Căsătoria ei cu regele Alexandru I al Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor, redenumit apoi Iugoslavia, a fost hotărâtă de mama ei, Regina Maria, care a căutat astfel să întărească alianțele regionale ale României. Chiar dacă a fost o căsătorie aranjată, relația dintre Mignon și Alexandru avea să fie, în mare parte, una fericită. După nunta din iunie 1922, cuplul regal s-a stabilit la Belgrad și a avut, în următorii șapte ani, trei copii: Petru (1923-1970), Tomislav (1928-2000) și Andrei (1929-1990).
Regina Maria: prima și singura regină din istoria Iugoslaviei
Din păcate, fericirea Reginei Maria a Iugoslaviei – așa cum a ajuns să fie cunoscută Mignon – s-a încheiat prea repede. În 1934, soțul ei a fost asasinat la Marsilia, iar Mărioara, ajunsă văduvă, a devenit Regină Mamă atunci când fiul ei, Petru, a fost proclamat rege. Au urmat ani și mai grei din cauza instabilității politice din Iugoslavia, apoi din cazua celui de-Al Doilea Război Mondial. Pentru familia regală, asta avea să însemne exilul la Londra, apoi pierderea tronului, în momentul când – în noiembrie 1945 – comuniștii conduși de Iosip Broz Tito au proclamat republica.
Astfel, Mignon își va trăi ultimii ani din viață la Londra, departe de țara sa adoptivă. S-a stins din viață în iunie 1961 și a fost înmormântată pe pământ britanic. În 2013 însă, în urma demersurilor îndelungate făcute de actualii membri ai dinastiei Karagheorghevici, rămășițele sale au fost reînhumate în Serbia cu funeralii de stat.
historia.ro