Sf. Valentin şi soarta barbară pe care a avut-o. Cum am ajuns să celebrăm dragostea pe 14 februarie

de Stiri Buzau Media

Marţi, 14 februarie, întreaga lume, catolică sau nu, îl celebrează pe Sfântul Valentin şi dragostea faţă de partenerul de cuplu. Cu toate acestea, puţini ştiu că soarta martirului este asociată mai mult cu cruzimea decât cu iubirea.

În ziua de astăzi, doar în Statele Unite se cheltuiesc anual 30 de miliarde de dolari cu ocazia Sfântului Valentin, dar totul a pornit de la o modestă şi crudă poveste a unui martir obscur şi puţin cunoscut de istorici şi Biserică, din secolul al III-lea B. C, relatează Business Insider şi Time.
Sfântul Valentin din Terni ar fi fost un medic şi preot creştin care îi căsătorea pe tinerii îndrăgostiţi.

După legendă el ar fi cununat un păgân cu un creștin, dăruia tinerilor îndrăgostiți flori din grădina lui, a vindecat bolnavi.

Era agreat de împăratul român Claudius al II-lea, dar legendă spune că a încercat să îl convertească şi pe el, lucru care nu i-a plăcut, aşa că l-a condamnat la o moarte sângeroasă. Martirul a fost bătut cu pietre şi apoi decapitat, în anul 269.

În timpul petrecut în închisoare s-a îndrăgostit de fiica oarbă a judecătorului său, căreia îi trimitea scrisori semnate cu “Al tău, Valentin”, iar după moarte a făcut o minune redându-i vederea.
Aşa a ajuns Valentin să fie patronul iubirii, al tinerilor şi al căsătoriei, dar şi al ciumei, epilepsiei şi apicultorilor. Data de 14 februarie a fost aleasă de Papa Gelasius I, în 496, cu scopul de a creștiniza o sărbătoare păgână a fertilităţii şi purificării, numită Lupercalia.
Se cunosc însă foarte puţine lucruri despre acest sfânt, iar Biserica Catolică prăznuieşte alți 12 sfinţi cu acelaşi nume, doi dintre care au fost contemporani cu Sfântul Valentin din Terni.

Sfântul Valentin s-a născut în anul 175 în Italia, în localitatea Interamna (Terni de astăzi, în regiunea Umbria). Sfântul a fost hirotonit preot de Sfântul Felician de Foligno, iar în anul 197, Papa Victor I l-a hirotonit Episcop de Interamna.

Sfântul Valentin a fost apreciat ca un propovăduitor de seamă al Evangheliei. Totodată, Sfântul era recunoscut ca vindecător și făcător de minuni. Sunt recunoscute vindecările miraculoase ale Sfântului Valentin. În acest sens, să amintim un caz care a făcut vâlvă în acele timpuri: fratele tribunului roman Frontanus a fost vindecat de o boală gravă, fără leac în acea vreme. După această vindecare spectaculoasă, sfătuit de tribunul Frontanus, vestitul filozof Craton l-a chemat în ajutor pe episcop,  atunci când fiul său Cherimon s-a îmbolnăvit de o boală ciudată care îi schimonosea trupul, cum susțin documentele vremii. De această dată, Sfântul Valentin s-a rugat pentru sănătatea pacientului său o noapte întreagă. Și minunea s-a împlinit!. Cherimon s-a însănătoșit complet. După această minune, întrega familie a filozofului  și discipolii acestuia s-au botezat.

În timpul persecuțiilor împăratului Marc Antoniu, la comanda prefectului Placid Furius, la venerabila vârstă de 100 de ani,  Sfântul Valentin a fost arestat, schingiuit și decapitat în secret, în noaptea de 14 februarie a anului 273, deoarece romanii se temeau  de o răscoală a credincioșilor care-l venerau pe episcop.

Din cauza originilor obscure, sfântul a fost scos din calendarul catolic internaţional, în anul 1969, şi mai apare doar în calendarele particulare ale anumitor ţări.

Primele atestări ale asocierii sărbătorii cu ideea de romantism sunt din secolul al XIV-lea, iar data coincidea cu începutul sezonului de împerechere la păsări.

În ultima vreme, Ziua Îndrăgostiţilor a fost adoptată  şi pe meleagurile noastre.Tinerii sunt încântaţi că există şi o zi a lor, a îndrăgostiţilor, un prilej de a sărbători împreună cu cel (cea) iubit(a). Deşi mai sunt voci care spun că nu este o zi specifică ţării noastre, ea prinde rădăcini tot mai adânci cu fiecare an ce trece. În acelaşi timp,  în țara noastră mesagerul iubirii este Dragobetele, celebrat de români în data de 24 februarie.