Europarlamentarul Victor Negrescu, după Brexit: “Statul român trebuie să se asigure că drepturile românilor din Marea Britanie sunt respectate”

de Stiri Buzau Media

Victor-Negrescu-europarlamentar-sRezultatul referendumului din 23 iunie din Marea Britanie privind ieșirea țării din Uniunea Europeană a ocupat primele pagini ale ziarelor din toată lumea. Începând cu presa din Regatul Unit până la cea de peste ocean, jurnaliștii s-au lansat în analize sumbre privind viitorul Marii Britanii și al Uniunii Europene. Într-un interviu acordat portalului de știri buzaumedia.ro, europarlamentarul român Victor Negrescu se declară profund îngrijorat de soarta românilor din Marea Britanie și cere apărarea drepturilor acestora la muncă și beneficii sociale, în contextul deciziei acestui stat de a ieși din Uniunea Europeană, evidențiată de rezultatul referendumului pentru Brexit.

 

– Cum s-a ajuns la Brexit?

– Brexitul este rezultatul unei escaladări a mesajului populist și xenofob care a fost integrat în discursul Partidului Conservator avid de voturi și victorii electorale. De fapt referendumul nu a fost solicitat de nimeni, a fost provocat de Premierul britanic David Cameron ca un mijloc de a câștiga voturile extremei drepte la precedentele alegeri parlamentare. Inclusiv unul din cele mai puternice mesaje pro-Brexit, prin care se vindea iluzia că sistemul de protecție socială britanic ar fi mai bine finanțat înafara UE, s-a dovedit a fi fals, lucru confirmat chiar de liderul Brexit după referendum.
Personal cred că nu mai există cale de întoarcere. Cetățenii au decis, iar dreptul lor trebuie respectat, inclusiv de Parlamentul britanic. O cerere oficială urmează a fi trimisă de Marea Britanie iar procesul de ieșire va dura aproximativ 2-3 ani. Până în acel moment întreaga legislație europeană va rămâne în vigoare.

– Ce se va întâmpla cu românii din Marea Britanie?

– Sunt profund îngrijorat pentru soarta românilor din Marea Britanie. Campania pro-Brexit a fost alimentată de mesaje populiste și xenofobe, multe direcționate împotriva românilor și drepturilor oferite cetățenilor europeni în Regatul Unit. Dacă mă uit la solicitările susținătorilor Brexitului sau la acordul preventiv semnat înainte de UE cu Marea Britanie vedem că aceștia cereau restricționarea pieții muncii pentru Est europeni. Cred sincer că vor urma modificări importante legislative după Brexit care riscă să îi afecteze pe românii din Marea Britanie. Mă aștept la modificări ale legislației muncii care vor împiedica accesul la locuri de muncă pentru români, dispariția mijloacelor de protecție socială precum indemnizațiile de șomaj sau alocațiile pentru copii, sau creșterea taxelor pentru
studenții români din Marea Britanie. Statul român trebuie să se asigure prin mijloace bilaterale și o campanie diplomatică intensă că drepturile românilor din Marea Britanie sunt respectate. Vorbim despre aproximativ 300.000 de români care se așteaptă ca România să se implice direct. Personal am atras atenția asupra acestor probleme, inclusiv printr-o petiție în Parlamentul European, acum însă este momentul să acționăm.

– Care este viitorul Europei?

– Europa trebuie să fie mai unită ca oricând. Există mai multe voci care cer convocarea unei Convenții care să stabilească o nouă direcție pentru Uniunea Europeană și semnarea unui nou tratat care să consolideze Uniunea politică, democratică și socială. Un prim pas ar fi alegerea directă a președintelui Comisiei și crearea unor liste comune la nivel european pentru Parlament. Este clar că cetățenii vor un mai mare control asupra Bruxellesului, de fapt mai
multă democrație europeană. Ora birocrației europene și a Uniunii Europene cu mai multe viteze a apus, este timpul pentru Europa democrației consolidate. Estul Europei și România pot avea un rol de leadership în această reconstrucție a Uniunii Europene promovând interesele noastre direct și activ. Următorii pași făcuți de România pot schimba imaginea și soarta cetățenilor români din
țară dar și din celelalte state europene.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns