Aliații în lupta cu colesterolul după sărbători

de Stiri Buzau Media

37761c8b7acb99ce75c26c4c86fa0ec0De Paște, românii mănâncă ouă, carne și organe de miel și de porc din belșug, în cât mai multe combinații, bine „asezonate” cu alcool. Ei bine, toate acestea duc la creșterea bruscă a colesterolului, care, ca un prim efect, se depune pe vasele de sânge, provocând îngustarea arterelor.
Pentru a preveni riscurile unei îmbolnăviri, nutriționiștii recomandă să ne supraveghemalimentația și să nu facem excese. În topul aliaților în lupta cu colesterolul specialiștii includ usturoiul, merele și berea (consumată moderat!)

Usturoiul este aliatul organismului în lupta cu colesterolul 

Beneficiile sale sunt cunoscute încă din timpuri străvechi, fiind considerat o plantă medicinală încă din antichitate. Bogat în fitonutrienţii seleniu, zinc, mangan și vitaminele A şi C, usturoiul întărește sistemul imunitar, împiedică formarea cheagurilor de sânge, favorizând circulația, și joacă un rol activ în combaterea colesterolului LDL (colesterolul rău). Pentru a beneficia 100% de proprietățile medicinale ale usturoiului, acesta trebuie consumat crud. Dacă nu vreți să-l consumați în timpul zilei (respirație neplăt mirositoare nu e indicată la locul de muncă), îl puteți consujma seara, însă în cantități mici, pentru că poate provoca indigestie.

Un măr pe zi, ține colesterolul în frâu

Fibrele, cele solubile în mod deosebit, au demonstrat o eficiență deosebit de mare în lupta cu colesterolul „rău”. Potrivit specialiștilor, 15 grame de fibre solubile consumate zilnic pot determina scăderea nivelului colesterolului cu până la 10%. Printre fibrele solubile care au acest efect se numără pectina, o substanță prezentă în măr care scade colesterolul „rău” și ajută procesul de digestie. Consumul zilnic de mere poate ține sub control nivelul colesterolului, afirmă specialiștii în nutriție. Atenție, însă, să nu consumați cantități mari de mere, întrucât conțin zahăr.

Cât privește berea…

Antioxidanții prezenți în bere au ca sursă chiar ingredientele naturale din care această băutură este fabricată: cerealele şi hameiul. Cantitatea totală de antioxidanţi din bere depinde de tipul de bere. Cu toate acestea țineți cont de faptul că indiferent de starea de sănătate, alcoolul trebuie băut cu prudenţă, putând, mai ales în asociere cu mâncarea grasă, să ducă la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns