Anii de studii superioare pot fi incluși în stagiul de cotizare pentru pensie

de Stiri Buzau Media

salarii-statPerioada de timp în care o persoană urmează studii universitare poate fi inclusă în stagiul de cotizare necesar pentru obținerea pensiei, însa, pentru ca această regulă să se aplice, trebuie îndeplinite anumite condiții. În plus, în funcție de studiile universitare urmate, perioadele pot fi luate în considerare doar la obținerea anumitor categorii de pensie.

Anumite perioade necontributive sunt incluse în stagiul de cotizare necesar pentru obținerea pensiei, conform legislației în vigoare, iar printre acestea se numără și cele în care asiguratul a urmat cursuri universitare de licență și/sau de doctorat.

Categoriile de pensie pentru care se poate lua în considerare, la calcularea stagiului de cotizare, perioada de studii de licență sunt:

  • pensia pentru limita de vârstă;
  • pensia de invaliditate;
  • pensia de urmaș.

În momentul de față, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, în cazul bărbaților, și de 63 de ani, în cazul femeilor. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet este de 35 de ani, indiferent de sex.

Persoanele care au urmat studii de licență la mai multe instituții de învățământ superior pot să beneficieze de asimilarea unei singure perioade, conform Legii 263/2010.

Cu toate acestea, dacă o persoană a făcut și studii de licență, și studii de doctorat, ambele perioade pot fi asimilate stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei.

Includerea anilor de studii universitare în stagiul de cotizare depinde de îndeplinirea anumitor condiții impuse de lege.

Pentru studiile de licență, condițiile sunt ca asiguratul să le fi urmat la zi, să le fi absolvit cu diplomă de licență și, în perioada respectivă, să nu fi obținut venituri pentru care se datorează plata contribuției de asigurări sociale.

Repetarea anilor de studii nu mărește perioada de cotizare.

Referitor la studiile de doctorat, singura condiție ce trebuie îndeplinită este ca asiguratul să nu realizeze venituri pentru care trebuie plătite contribuții de asigurări sociale.

Anii de studii superioare nu sunt incluși în stagiul de cotizare dacă studenții au lucrat în timpul facultății

Sursa: avocatnet.ro

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns