Anumite categorii de persoane se vor putea pensiona mai devreme

de Stiri Buzau Media

pensii20cAnumite categorii de persoane se vor putea pensiona mai devreme decât până acum, aşa cum reiese dintr-un proiect de act normativ adoptat astăzi, prin vot decisiv, de Camera Deputaţilor. Aceasta este a doua iniţiativă legislativă de modificare a Legii pensiilor care trece de Parlament în 2016, după ce prima a fost votată săptămâna trecută.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost respinsă de Senat în septembrie 2015, însă miercuri a fost adoptată, prin vot decisiv, de către Camera Deputaţilor. Asta înseamnă că, pentru a se aplica, documentul mai are nevoie doar de semnătura preşedintelui României.

Minerii care îşi desfăşoară activitatea în subteran în proporţie de cel puţin 50% din timpul normal de muncă dintr-o lună, despre care se consideră că lucrează în condiţii speciale, se vor putea pensiona mai repede decât până acum, prevede proiectul de lege. Concret,stagiul complet de cotizare pentru aceste persoane va fi de 20 de ani (nu de 30 de ani, ca acum), însă numai dacă au muncit cel puţin 20 de ani în condiţiile speciale amintite.

În ceea ce priveşte activitatea artistică în locurile de muncă încadrate în condiţii speciale, stagiul complet de cotizare va rămâne în continuare de 30 de ani. Această prevedere se aplică, mai exact, balerinilor, dansatorilor, acrobaţilor, jonglerilor, clovnilor, călăreţilor de circ, dresorilor de animale sălbatice, soliştilor vocali de operă şi de operetă, instrumentiştilor la instrumente de suflat şi cascadorilor cu cel puţin 20 de ani vechime în aceste profesii.

În acelaşi timp, propunerea legislativă adoptată astăzi de Camera Deputaţilor mai dispune că se vor putea pensiona mai repede şi persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de minimum 15 ani în zona I de expunere la radiaţii sau un stagiu de minimum 17 ani înzona a II-a de expunere la radiaţii în activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare (muncă în condiţii speciale). Astfel, stagiul complet de cotizare va fi de 15 ani, pentru cei care au lucrat în zona I de expunere la radiaţii (faţă de 22 de ani şi şase luni, cât este acum), şi de 17 ani, pentru cei care au lucrat în zona II de expunere la radiaţii (faţă de 25 de ani şi şase luni, cât este acum).

În raportul prin care Comisia pentru muncă şi protecţie socială a deputaţilor a propus adoptarea proiectului de lege, este explicat că cele două modificări vor înlătura discrepanţele create între pensiile calculate în baza vechii legi a pensiilor (Legea nr. 19/2000) şi cele calculate în baza actualei legi a pensiilor (Legea nr. 263/2010).

De reţinut este că orice lege se poate aplica doar pentru viitor, adică de la data intrării în vigoare. Totuşi, documentul care a trecut astăzi de Camera Deputaţilor se va putea aplica, la cerere, şi persoanelor pensionate între 1 ianuarie 2011 şi data de intrare în vigoare a noii legi„Drepturile de pensie recalculate se cuvin şi se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă a solicitantului”, dispune actul menţionat.

În perioada următoare, propunerea legislativă va fi trimisă preşedintelui României, Klaus Iohannis, pentru a fi promulgată.

Săptămâna trecută, deputaţii au mai trimis la promulgare un proiect de modificare a Legii pensiilor. Acesta prevede schimbarea modului de calcul pentru pensia anticipată parţială.

De ce reduceri se bucură minerii, artiştii şi cercetătorii

În prezent, minerii şi artiştii care lucrează în condiţiile speciale amintite în prima parte a articolului se bucură de unele reduceri atunci când vine vorba de ieşirea la pensie pentru limită de vârstă. Mai precis, aceste persoane beneficiază, potrivit Legii pensiilor, de oreducere a vârstei standard de pensionare de:

20 de ani, pentru minerii care au lucrat cel puţin 20 de ani în subteran în proporţie de cel puţin 50% din timpul normal de muncă dintr-o lună;

15 ani, pentru cei care au desfăşurat cel puţin 20 de ani activitate artistică în profesiile balerin, dansator, acrobat, jongler, clovn, călăreţ de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă şi de operetă, instrumentist la instrumente de suflat şi cascador.

În cazul minerilor, vârsta standard de pensionare redusă nu poate să fie mai mică de 45 de ani. În cazul artiştilor, vârsta standard de pensionare redusă nu poate să fie mai mică de 50 de ani, exceptând balerinii şi acrobaţii, pentru care limita minimă este de 40 de ani pentru femei şi de 45 de ani pentru bărbaţi.

Referitor la persoanele care au lucrat minimum 15 ani în zona I de expunere la radiaţiisau minimum 17 ani în zona a II-a de expunere la radiaţii, în activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, Legea nr. 263/2010 stabileşte că pensia pentru limită de vârstă se acordă indiferent de vârstă.

Persoanele care realizează stagiul complet de cotizare au dreptul să se pensioneze mai devreme pentru limită de vârstă, însă doar dacă au muncit în condiţii mai dificile. De exemplu, este vorba de cei care au lucrat în grupa I de muncă, în condiţii deosebite sau în condiţii speciale.

Stagiul de cotizare este perioada pentru care s-a datorat contribuţia la sistemul public de pensii. Iar stagiul complet de cotizare este perioada prevăzută de Legea pensiilor „în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială”, conform Legii nr. 263/2010.

Avocatnet.ro

 

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns