Sute de buzoieni au venit astăzi în curtea Muzeului Judeţean pentru a sărbători Ziua Unirii Principatelor Române. Pentru a marca această zi istorică, reprezentanţii instituţiei de cultură au organizat unul dintre cele mai mari flash-moburi din Buzău şi au lansat invitaţia buzoienilor de a veni şi de a se prinde în horă. Astfel începând de la ora 10, în curtea Muzeului Judeţean au început să vină grupuri de oameni de toate vârstele. Aceştia au dat mână cu mână şi au reuşit să înconjoare clădirea, formând astfel cea mai mare horă a Unirii organizată vreodată la Buzău.
Evenimentul s-a dovedit a fi un succes pentru noi, au fost prezenţi aproximativ 700 de oameni, ne bucurăm că şi vremea ne-a ajutat şi ne bucurăm că prin acest gest oamenii ne dovedesc că sunt dornici de unire. Pentru că ne-am bucurat de deschiderea buzoienilor, ne gândim ca această acţiune să devină o tradiţie şi să încercăm să formăm Hora Unirii în fiecare an – a declarat Laurenţiu Grigoraş, directorul Muzeului Judeţean Buzău.
În Hora Unirii din jurul Muzeului s-au prins astăzi buzoieni de toate vârstele. Unii tineri, dornici de a mai învăţa câte ceva din istoria ţării, dar şi oameni mai în vârstă, încântaţi de evenimentul inedit organizat la Buzău.
Doamna profesor de istorie ne-a spus de această acţiune şi mi s-a părut ceva inedit. Am mai vorbit cu câţiva colegi şi ne-am hotărât să venim, este frumos, ceva deosebit, mai vin şi anul viitor dacă se va mai organiza – ne-a spus Andreea, o tânără de 15 ani.
Am auzit din media de această acţiune şi m-am hotărât să vin. Sunt încântat de ceea ce am văzut, mă bucur că am dat mână cu mână atâţia oameni care locuiesc în Buzău şi aste este o dovadă că noi, oamenii suntem iubitori ai istoriei acestei ţări, chiar avem nevoie să fim uniţi pentru a putea evolua – este părerea împărtăşită de Constantin, un buzoian de 59 de ani.
Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire, reprezintă unificarea vechilor principate, Moldova și Țara Românească, într-un Principat unit.
Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.