Care este cadoul cel mai des oferit femeilor de 8 Martie?

de Stiri Buzau Media

flori-8martie-jpgMai mult de jumătate dintre români sărbătoresc Ziua Femeii (64%), iar cadourile oferite cel mai des de 8 Martie sunt florile, potrivit unui sondaj IRES.

Cadourile oferite cel mai frecvent cu ocazia zilei de 8 Martie sunt florile. Următoarele mențiuni ale respondenților când vine vorba de cadouri date de Ziua Femeii sunt: parfumuri, dulciuri, mărțișoare și articole vestimentare. 85% dintre intervievate declară că ele, de obicei, primesc cadouri de Ziua Femeii. Procentul celor care susțin că primesc cadouri este în creștere direct proporțională cu nivelul de educație al respondentelor. Acestea menționează printre tipurile de cadouri primite, în primul rând, florile; alte mențiuni sunt: parfumuri, articole vestimentare, dulciuri – susțin realizatorii cercetării.

Preferințele femeilor în ceea ce privește cadourile primite cu ocazia zilei de 8 Martie corespund, în mare, cu ceea ce primesc deja; ele își doresc să le fie oferite flori, bijuterii, parfumuri, obiecte vestimentare, cosmetice. 1% dintre respondente amintesc (prima și a doua mențiune) că și-ar dori să primească apreciere, înțelegere, iubire cu ocazia Zilei Femeii.

Potrivit studiului, principalul mod de a sărbători Ziua Femeii este ieșitul în oraș, pentru 38% dintre participanții la studiu; aproape un sfert dintre intervievați menționează că sărbătoresc 8 Martie acasă, cu familia (24%), iar aproximativ o cincime declară că sărbătoresc această zi primind sau oferind cadouri sau flori (19%).

Bărbații fac cadouri cu această ocazie într-o proporție mai mare decât femeile, respondenții cu vârsta până în 50 de ani într-un procent ridicat față de cei cu vârsta peste 51 de ani și respondenții cu studii superioare — într-o proporție mai mare decât cei cu studii elementare.

Participanții la studiu din categoria de vârstă 36 — 50 de ani și cei cu studii superioare menționează într-o proporție mai ridicată decât cei din alte categorii de vârstă și cu niveluri mai scăzute de educație că obișnuiesc să cumpere cadouri soțiilor sau iubitelor lor.

Respondenții cu studii superioare cumpără cadouri de 8 Martie mamelor lor într-o proporție mai ridicată decât cei cu studii elementare sau medii. În schimb, proporția celor care oferă cadouri fiicelor lor crește invers proporțional cu nivelul de educație. Procentul celor care oferă cadouri de Ziua Femeii prietenelor este mai ridicată în rândul femeilor decât în rândul bărbaților și în regiunile Sud și Moldova decât în Transilvania.

Cercetarea mai arată că bărbații cumpără colegelor lor de serviciu cadouri de 8 Martie într-o proporție mai ridicată decât respondentele. Procentul celor care oferă cadouri de Ziua Femeii colegelor crește direct proporțional cu nivelul de educație, iar procentul care fac acest gest este mai crescut în Sud, comparativ cu Transilvania și Moldova. Vecinelor le sunt cumpărate cadouri de 8 Martie într-o proporție mai ridicată de respondenți cu vârsta între 51 și 65 de ani.

De asemenea, opt din zece respondenți consideră că femeile au nevoie de o zi specială pentru a fi sărbătorite, iar procentul celor care cred acest lucru este în creștere direct proporțională cu vârsta respondenților. De asemenea, participanții la studiu din mediul rural sunt mai înclinați să răspundă că femeile au nevoie de o zi specială pentru a fi sărbătorite comparativ cu cei din mediul urban.

Cercetarea a fost realizată pe 1 și 2 martie, pe un eșantion total de 1.515 subiecți cu vârsta de peste 18 ani, reprezentativ pentru populația adultă din România. Marjă de eroare este de plus/minus 2,5%. Studiul a fost realizat prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns