Câteva sfaturi pentru a reduce chimicalele din fructe și legume

de Stiri Buzau Media

ANtioxidanti-in-legume-si-fructe-600x398

Știm cu toții foarte bine că fructele și legumele de pe rafturile magazinelor nu sunt chiar 100% bio. Inevitabil au fost crescute cu îngrășăminte “nu prea” naturale și au fost stropite cu diferite soluții chimice. De fapt, este foarte greu în zilele noastre să găsești ceva bio 100%. Totuși putem scăpa câtuși de puțin de nitrații și pesticidele din legumele și fructele cumpărate din market. Pentru aceasta ele trebuiesc spălate și curățate corespunzător. Mai jos găsiți câteva sfaturi cum trebuie să faceți aceasta…

Cum trebuie corect spălate și curățate fructele și legumele

  1. Varza

Îndepărtând frunzele superioare și ciocanul de varză, veți elimina din aceasta o parte bună din nitrați.

  1. Cartoful

Nitrații se acumulează imediat sub coaja și în mijlocul cartofului. Unica soluție de a scăpa de nitrați este să aruncați apa în care au fiert cartofii.

  1. Dovleceii, castraveții, vinetele

Castraveții ecologici puri trebuie să fie de culoare verzuie deschisă. Dacă însă sunt de culoare verde închisă, atunci cu siguranță s-au utilizat nitrații la creșterea lor. Primii dovlecei și vinete trebuie curățite de coajă. De asemenea trebuie îndepărtat cotorul, acesta este cea mai infectată parte a lor.

  1. Salata verde, pătrunjelul, mărarul și alte verdețuri

Verdeața absoarbe destul de activ nitrații, iar înainte de a fi consumată trebuie ținută în apă nu mai puțin de o oră și clătită bine.

  1. Roșiile

Cu cât mai groasă este coaja lor cu atât mai multe chimicale conțin. Niciodată nu cumpărați roșii de culoare portocalie-roșie. Nervurile groase și pulpa de culoare albă din interiorul acestora este un semn al nitraților. Dacă totuși ați cumpărat astfel de roșii, țineți-le în apă rece timp de o oră înainte să le consumați.

  1. Sfecla, morcovul și ridichea

În aceste legume marea parte a nitraților este concentrată pe capete: lângă frunze și înspre coadă. Aceste părți trebuie neapărat îndepărtate înainte de consum. Nu cumpărați sfecla cu codița răsucită. În cazul morcovului trebuie tăiat 1 cm din codiță, iar partea verde trebuie îndepărtată în totalitate.

  1. Strugurii

Pentru păstrarea acestora timp îndelungat ei sunt tratați cu fungicide. Tot ce este necesar să faceți este să-i spălați bine sub jet de apă.

  1. Pepenele verde

Nu cumpărați niciodată un pepene verde tăiat în jumătate și înfășurat în folie alimentară. Suprafața acestuia este un mediu favorabil apariției și înmulțirii bacteriilor și microorganismelor. Dacă pepenele are pe interior dungi de culoare gălbuie atunci el a fost crescut cu nitrați. Puteți face un mic test: puneți într-un pahar cu apă rece o bucată de pepene. Dacă apa își schimbă culoarea atunci conține nitrați. Dacă doar s-a tulburat un pic, atunci nu conține nitrați.

Sursa: caplimpede.ro

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns