Cea mai cunoscută gospodărie din Chiojdu-Mic, pe un timbru emis la aniversarea a 80 de ani de la înființarea Muzeului Satului

de Stiri Buzau Media

timbre1S-au numărat 80 de ani de la înființarea Muzeului Național al Satului ‘Dimitrie Gusti’ din Capitală. Cu această ocazie Romfilatelia ne invită într-o călătorie în mijlocul capitalei României, într-un ‘sat’ adevărat ce păstrează caracterul timpului de altădată și mirosul copilăriei pe ale sale ulițe, un loc care nu spune vizitatorilor săi o simplă poveste, ci este întru totul una.

Este vorba despre un proiect marca Romfilatelia și pe care timbrele îl onorează la sărbătorirea a 80 de ani de la înființare, într-o frumoasă și ingenioasă interpretare. Anotimpuri la Muzeul Satului este emisiunea aniversară dedicată ‘satului din inima orașului’.

Mărcile poștale ale emisiunii reproduc monumente din cadrul muzeului, din secolele XVIII și XIX, fiecare construcție fiind prezentată într-un anotimp diferit și fiind completată de o poveste vizuală. Cromatica timbrelor subliniază întregul concept grafic, fiecărui anotimp fiindu-i atribuite nuanțe și tonuri specifice, precum și câte un element reprezentativ, astfel: primăvara este sugerată prin culoarea verde și florile de cais, vara prin culoarea galben și floarea soarelui, toamna prin frunzele arămii și culoarea omonimă, iarna prin culorile albastru și alb, dar și prin crenguța de brad acoperită cu omăt.

Timbrul cu valoarea nominală de 2,00 lei reproduce imaginea Bisericii ‘Sfinții Voievozi’ din satul Răpciuni, comuna Hangu — județul Neamț, construită în anul 1773 și intrată în colecția Muzeului Național al Satului ‘Dimitrie Gusti’ în 1958. Valoarea artistică a monumentului este întregită de ansamblul picturii murale, biserica fiind locul unde erau consemnate toate întâmplările importante din viața satului.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei este reprodusă imaginea Gospodăriei din Chiojdu-Mic, județul Buzău, secolul al XVIII-lea, caracterizată prin casa ce adăpostește pivnița și încăperea cu unelte, acoperișul în patru ape și elementele decorative, realizate prin cioplire și crestare.

Gospodăria Jurilovca, din județul Tulcea, 1898 se regăsește pe timbrul cu valoarea nominală de 2,40 lei, fiind un ansamblu cu specific lipovenesc. Casa, cu toate anexele gospodărești, a fost adusă în muzeu în anul 1963. Stilul constructiv, elementele decorative și prezența masivă a uneltelor de pescuit fac din gospodăria Jurilovca un document valoros de viață și muncă a unei populații care și-a găsit în România a doua patrie.

Timbrul cu valoarea nominală de 8 lei reproduce imaginea Gospodăriei Șurdești, Maramureș, secolul al XVIII-lea, construcție ce provine din Țara Lăpușului și a fost transferată în muzeu în anul 1967. Datorită modului de așezare — șura cu grajd aflată la intrarea în gospodărie, spre uliță, și casa, plasată în a doua parte a curții — structura gospodăriei se înscrie în tipul de ‘curte dublă’, specifică satelor cu economie pastoral — agricolă.

Trei viniete regăsite pe minicoli întregesc conceptul proiectului filatelic: prima îl prezintă pe prof. Dimitrie Gusti, din inițiativa căruia a fost creat Muzeul Satului, fiind unul dintre primele muzee etnografice din lume, cea de-a doua ilustrează sigla aniversară prin care sunt celebrate cele 8 decenii de la înființare, iar în ultima vinietă se află Regele Carol al II-lea, în prezența căruia a fost inaugurat oficial muzeul, la data de 10 mai 1936, deschiderea pentru public având loc o săptămână mai târziu.

Cele patru timbre ale emisiunii sunt completate de un set de două plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 6 timbre + 3 viniete și blocul de 4 timbre.

Lansarea oficială a emisiunii va avea loc vineri, 20 mai, în incinta Muzeului Național al Satului ‘Dimitrie .

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns