Cum să-ți consolezi copilul când este supărat

de Stiri Buzau Media

1-copil-plangacios-resize-9096-tStudiile ne arată că este mult mai bine să consolezi un copil care plânge decât să-i spui să fie puternic și să treacă peste problemă.

Una dintre cele mai grele părți ale meseriei de părinte este stabilirea modului în care trebuie să-ți tratezi copilul pentru a-l ajuta să devină un adult bine adaptat și nu pacientul unui terapeut. Instinctele tale s-ar putea să acționeze cum trebuie sau nu, atunci când copilul tău suspină după ceva care, în opinia ta, nu este atât de important. Cum îl consolezi pe cel mic?

În cazul în care copilul tău tratează un genunchi julit ca pe un picior rupt sau plânge pentru că nu-și poate găsi camionul preferat (sub canapea, întotdeauna este sub canapea), este tentant să-ți dai ochii peste cap și să-i zici că trebuie să lase smiorcăiala. Dar studiile sugerează că acest stil parental ar putea duce la probleme emoționale mai târziu în viață.

Un copil consolat va fi un adult puternic

Într-un studiu realizat cu ajutorul a 33 de preșcolari, cercetătorii au stabilit că, atunci când părinții au reacționat dur la emoțiile negative ale copilului lor, acei copii au avut tendința de a se deprima mai des și de a avea reacții emoționale intense la diferite lucruri. Cercetătorii au ajuns la concluzia că acei copii ai căror părinți nu-i consolează când sunt supărați au dificultăți în comportamentul lor social.

Nu trebuie să-i ceri băiețelului tău să nu mai plângă și să se comporte ca un bărbat. Un studiu realizat în 2015 a constatat că studenții de sex masculin care au fost pedepsiți de mamele lor pentru că se supărau când erau mici, aveau probleme mai mari cu managementul furiei decât bărbații care au fost consolați de mamele lor.

Plânge cinci minute? Fii alături de el

Liniștirea copilului este considerată un lucru de bun simț. Da, consolarea unui copil care plânge cinci minute după ce a vărsat paharul este enervantă, în special când ai rufe de strâns, cină de preparat și alte treburi importante. Dar, ca adulți, ne așteptăm să primim și să oferim sprijin emoțional atunci când este nevoie, indiferent de cât de gravă este problema sau situația.

Copiii au nevoie să exerseze exprimarea emoțiilor și să învețe să le controleze, iar acest lucru duce la stimularea capacității de a se adapta.

avocatnet.ro/www.totuldespremame.ro.