Stai în străinătate mai mult de 6 luni? Trebuie să treci pe la ANAF înainte să pleci

de Stiri Buzau Media

ANAFRomânii care pleacă în afara ţării mai mult de jumătate de an trebuie să treacă mai întâi pe la ANAF, potrivit unui act normativ publicat în Monitorul Oficial. De asemenea, Fiscul trebuie să afle şi situaţia străinilor care rămân la noi cel puţin 6 luni.

Pe scurt, e vorba de o măsură ce reglementează unele aspecte legate de rezidenţă fiscală, potrivit unui comunicat remis de consultantul Adrian Benta.

Potrivit art. 59 din Codul Fiscal, cetăţenii români ce pleacă din ţară pentru o perioada mai mare de 183 zile (adică mai mult de 6 luni) au obligaţia să notifice ANAF cu cel puţin 30 zile înainte de plecare pentru stabilirea rezidenţei fiscale. Aceeaşi obligaţie o au şi străinii ce intenţionează să rămână în România cel puţin jumătate de an.

Per ansamblu, odată ce persoană fizică are stabilită rezidenţă într-un stat, acel stat este în măsură să stabilească impozitarea persoanei fizice, fără că această rezidenţă fiscală să afecteze cetăţenia sau dreptul de vot pentru statul ce a acordat cetăţenie“, potrivit consultantului Adrian Benta.

Cei vizaţi de măsură trebuie să depună la Fisc chestionarele completate în dublu exemplar (modelele pot fi găsite aici), care pot fi aduse personal la unitatea ANAF de care aparţine contribuabilul sau trimise prin poştă cu confirmare de primire.

Acestea se semnează de angajaţii Fiscului, iar un exemplar e trimis înapoi contribuabilului.

Pentru stabilirea rezidenţei fiscale se au în vedere mai multe criterii cum ar fi:
stabilirea persoanei fizice într-un stat pentru o perioada mai mare de 183 zile;
deţinerea unui domiciliu într-un stat;
deţinerea unei locuinţe permanente într-un stat;
analiză centrelor intereselor vitale ale persoanei fizice (e vorba de analizarea relaţiilor sale personale şi economice).

Actul normativ ar fi trebuit publicat în luna ianuarie 2016, “caz în care s-ar fi simplificat toate procedurile privind obligaţia cetăţenilor români din străinătate de a plăti contribuţii şi taxe către statul român“, mai arată Adrian Benta.

ziare.com