Descoperire arheologică de excepție în zona Pietroasele. Trusă cu jucării din perioada geto-dacilor și un biberon de 5000 de ani

de Stiri Buzau Media
12698338_697702410371804_5203791361943313793_oMai multe obiecte au fost descoperite de arheologi în două situri de pe Dealul Mare Istrița, în zona Pietroasele, vor fi expuse într-o secțiune specială la Muzeul Județean de Istorie Buzău. Este vorba despre o trusă cu șase piese – jucării pentru copii, datând din secolul I î.Hr., de dimensiuni liliputane și despre un vas-biberon, vechi de peste 5000 de ani.
Cele șase obiecte ale trusei, mai mici decât un degetar fiecare, confecționate din lut, au fost găsite într-un vas de mici dimensiuni. Ele ar fi putut fi folosite exclusiv în scop ludic și imită obiecte mai mari, foarte des utilizate în civilizația geto-dacică.
În aceeași zonă, la câteva sute de metri distanță de trusa de joacă, arheologii au mai descoperit un alt obiect de mici dimensiuni, cu două orificii laterale, așa-numitul vas-biberon. Obiectul confecționat din lut are o vechime de peste 5.000 de ani și a fost găsit în satul preistoric de la Gruiu Dării. Face parte, după toate probabilitățile, tot din lumea copilăriei și nu este exclus ca, în ciuda dimensiunilor sale liliputane, să fi fost folosit și pentru practici magico-religioase sau pentru operațiuni de măsurare. Toate obiectele urmează să fie expuse într-o secțiune specială la Muzeul Județean de Istorie Buzău.

 

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns