Dezinteres al buzoienilor pentru referendumul ce putea parafa unirea municipiului cu Țintești

de Stiri Buzau Media

 

Referendumul privind unirea orașului Buzău cu localitatea  Țintești a picat, din cauza prezenței extrem de mici la urne a locuitorilor municipiului reședință de județ.

Doar 10,68 la sută din numărul buzoienilor cu drept de vot s-au prezentat, ieri, la urne, pentru a spune dacă sunt de acord cu alipirea celor două unități administrativ-teritoriale. Mai precis, în municipiul Buzău, pe listele electorale au fost înscrise 107.793 de persoane, iar dintre acestea au votat 11.512. Dintre cei care au mers la vot, 10.032 au spus ”DA”, iar 1.256 au spus ”NU”, nefiind de acord cu proiectul primarului Toma, de a uni Ținteștiul cu Buzăul. De asemenea, 224 de voturi au fost nule, la Buzău.

Conform legii, referendumul ar fi fost valabil dacă la acesta participau cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Absenteismul de la vot în muncipiul Buzău a fost vizibil încă de dimineață, când la urne a ajuns și inițiatorul referendumului, primarul Constantin Toma. Acesta a mers la vot, în jurul orei 8.00, împreună cu soția, fiind însoțit de către președintele PSD, Marcel Ciolacu. De altfel, ambii social-democrați erau deja îngrijorați că buzoienii nu vor veni în număr mare la vot.

În schimb, la Țintești, locuitorii comunei au venit în număr mare la vot, la închiderea urnelor fiind consemnată o prezență de 43,03%. Dintre cei 3.597 de alegători înscriși pe liste, 1.548 s-au prezentat la vot și și-au exprimat opțiunea la referendum. De acord cu unirea comunei lor cu orașul Buzău au fost 1.341 de localnici, cu ”NU” au votat 172, în timp ce 35 de voturi au fost nule.

Atât primarul din Țintești, Aurel Stoica, cât și sătenii care au ajuns în secțiile de votare erau convinși că unirea cu Buzăul ar fi adus multe avantaje celor peste 4.000 de locuitori ai comunei.

Imediat după închiderea urnelor, primarul Constantin Toma a transmis, printr-un mesaj pe Facebook, că respectă decizia buzoienilor, însă este de părere că unirea celor două localități ar fi dat o șansă mare pentru dezvoltarea Buzăului.

Referendumul pentru unirea Buzăului cu Țintești a costat 1.200.000 de lei, două treimi din sumă fiind alocată cheltuielilor de personal, iar o treime, pentru materiale promoționale.