Drepturile și obligațiile elevului, din anul școlar 2016-2017. Ce drepturi are, ce i se interzice

de Stiri Buzau Media

elevi-clasăMinistrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a aprobat prin ordinul nr. 4.472 din 10 august 2016, Statutul Elevului, document ce reglementează drepturile şi obligaţiile elevilor înmatriculaţi în instituţiile de învăţământ de stat, particular sau confesional din România.
Este primul document de acest tip, elaborat în România după 1990, care consacră într-o formă consolidată drepturile şi obligaţiile elevilor. Prevederile Statutului se aplică începând din anul şcolar 2016-2017.
O componentă majoră a acestui document o reprezintă întărirea rolului elevilor în comunitatea şcolară.
Statutul a fost elaborat de Ministerul Educaţiei în colaborare cu Consiliul Naţional al Elevilor şi alte organizaţii reprezentative ale elevilor şi este fundamentat pe respectarea valorilor comunităţii şcolare şi ale sistemului educaţional. În acest sens au fost avute în vedere accesul liber şi gratuit la educaţie de calitate, libertatea de expresie, dreptul de a beneficia în mod echitabil de resursele materiale şi educaţionale furnizate de sistemul de învăţământ, onestitatea intelectuală, sprijinirea gândirii critice, respectarea demnităţii tuturor membrilor comunităţii şcolare, respectiv deschiderea instituţională pentru schimbări constructive.
Potrivit documentului, drepturile elevilor sunt structurate în 5 categorii: drepturi educaţionale, drepturi de asociere şi exprimare, drepturi sociale, recompense şi alte drepturi. Documentul prevede deopotrivă îndatoriri, interdicţii şi sancţiuni pentru încălcarea de către elevi, în incinta unităţii de învăţământ, a prevederilor statutului sau a prevederilor explicite din actele normative în vigoare.
Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice mulţumeşte tuturor celor care s-au implicat în această dezbatere, deopotrivă necesară şi esenţială pentru sistemul naţional de învăţământ preuniversitar.

Drepturile elevilor

Elevii au dreptul la respectarea imaginii, demnităţii şi personalităţii proprii, şi au dreptul la protecţia datelor personale, cu excepţia situaţiilor prevăzute de lege. De asemenea, elevii au dreptul de a beneficia de tratament nediscriminatoriu din partea conducerii, a personalului didactic, nedidactic şi din partea altor elevi din cadrul unităţii de învăţământ.

Copiii au dreptul de a contesta rezultatele evaluării lucrărilor scrise şi de a învaţă într-un mediu care sprijină libertatea de expresie fără încălcarea drepturilor şi libertăţilor celorlalţi participanţi.

Copiii beneficiază de dreptul la educaţie diferenţiată, pe baza pluralismului educaţional, în acord cu particularităţile de vârstă şi cu cele individuale, precum şi de dreptul de a oferi feedback semestrial cadrelor didactice care predau la clasa, prin fişe anonime. Acestea vor fi completate la clasa şi predate cadrelor didactice în vederea identificării celor mai eficiente metode didactice.
De asemenea, elevii au dreptul de a primi rezultatele evaluărilor scrise în termen de maximum 15 zile lucrătoare şi de a fi informat privind notele acordate, înaintea consemnării acestora, dar şi dreptul de a contesta rezultatele evaluării la lucrările scrise.

Un aspect important îl reprezintă şi introducerea dreptulului la protest şi dreptul la reuniune, în afară orarului zilnic. Totodată, potrivit Art. 11, copiii au dreptul la asistenţă medicală, psihologică şi logopedică gratuită în cabinete medicale, psihologice şi logopedice şcolare, ori în unităţi medicale de stat. Nu în ultimul rând, statutul stipulează, la Art.12, dreptul de a avea profesori repartizaţi la clasa în mod nediscriminatoriu.

Îndatoririle şi obligaţiile elevilor

Elevul are îndatorirea de a merge la cursuri şi de a se pregăti pentru ore, de a avea un comportament civilizat şi de a se prezenţa la şcoală într-o ţinută vestimentară decentă şi adecvată şi să poarte elemente de identificare în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu regulamentele şi deciziile unităţii de învăţământ preuniversitar. Se precizează însă că ţinută vestimentară sau lipsa elementelor de identificare NU poate reprezenta un motiv pentru refuzarea accesului în perimetrul şcolii.
Statutul prevede şi faptul că elevii trebuie să respecte drepturile de autor şi să recunoască apartenenţa informaţiilor prezentate în lucrările elaborate, dar şi să elaboreze şi susţină lucrări la nivel de disciplină/modul şi lucrări de absolvire originale.
Elevul trebuie să aibă asupra să carnetul de elev, vizat la zi şi de a-l prezenţa cadrelor didactice pentru trecerea notelor obţinute în urmă evaluărilor precum şi părinţilor, tutorilor sau susţinătorilor legali pentru luare la cunoştinţă în legătură cu situaţia şcolară;
De asemenea, elevul trebuie să manifestă înţelegere, toleranţă şi respect faţă de întreagă comunitate şcolară: elevi şi personalul unităţii de învăţământ.
Elevilor li se interzice:
• să distrugă, modifice sau completeze documentele şcolare, precum cataloage, foi matricole, carnete de elev şi orice alte documente din aceeaşi categorie sau să deterioreze bunurile din patrimoniul unităţii de învăţământ;
• să blocheze căile de acces în spaţiile de învăţământ;
• să deţină sau să consume, droguri, băuturi alcoolice sau alte substanţe interzise, ţigări, substanţe etnobotanice şi să participe la jocuri de noroc;
• să introducă şi/sau să facă uz în perimetrul unităţii de învăţământ de orice tipuri de arme sau alte produse pirotehnice, precum muniţie, petarde, pocnitori sau altele asemenea, spray-uri lacrimogene, paralizante sau altele asemenea care, prin acţiunea lor, pot afecta integritatea fizică şi psihică a elevilor şi a personalului unităţii de învăţământ. Elevii nu pot fi deposedaţi de bunurile personale care nu atentează la siguranţă personală sau a celorlalte persoane din unitatea de învăţământ, în conformitate cu prevederile legale;
• să difuzeze materiale electorale, de prozelitism religios, cu caracter obscen sau pornografic în incinta unităţilor de învăţământ;
• să utilizeze telefoanele mobile în timpul orelor de curs, al examenelor şi al concursurilor; prin excepţie de la această prevedere, este permisă utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, în situaţia folosirii lor în procesul educativ sau în situaţii de urgenţă;
• să lanseze anunţuri false către serviciile de urgenţă;
• să aibă comportamente jignitoare, indecente, de intimidare, de discriminare, şi să manifeste violenţă în limbaj şi în comportament faţă de colegi şi faţă de personalul unităţii de învăţământ;
• să provoace, să instige şi să participe la acte de violenţă în unitatea de învăţământ şi în afară ei;
• să părăsească perimetrul unităţii de învăţământ în timpul programului şcolar, cu excepţia elevilor majori şi a situaţiilor prevăzute de regulamentul de organizare şi funcţionare al unităţii de învăţământ;
• să utilizeze un limbaj trivial sau invective în perimetrul şcolar;
• să invite/ faciliteze intrarea în şcoală a persoanelor străine, fără acordul conducerii şcolii şi al dirigintilor;
Sancţionarea elevilor
Sancţiunile ce pot fi aplicate elevilor sunt:
• a) observaţie individuală;
• b) mustrare scrisă;
• c) retragerea temporară sau definitivă a bursei de merit, a bursei sociale, Bani de liceu, a bursei profesionale;
• d) mutarea disciplinară la o clasa paralelă din aceeaşi unitate de învăţământ;
• e) preavizul de exmatriculare;
• f) exmatriculare.
* lit. d-f, nu se pot aplică în învăţământul primar, iar lit. e-f, nu se pot aplică în învăţământul obligatoriu.
Toate sancţiunile aplicate se comunica individual, în scris, atât elevilor cât şi părinţilor, tutorilor sau susţinătorilor legali, iar sancţiunea se aplică din momentul comunicării acesteia sau ulterior, după caz. Sancţionarea elevilor sub formă mustrării în faţă colectivului clasei sau al şcolii este interzisă în orice context. Violenţă fizică sub orice formă se sancţionează conform dispoziţiilor legale în vigoare. Elevii nu pot fi supuşi unor sancţiuni colective. O secțiune poate fi însoțită de scăderea notei la purtare, respectiv de diminuarea calificativului, în învățământul primar.

ampress.ro