S-a descoperit că un aliment comun predispune consumatorii unui risc foarte crescut de teniază, o formă de infestaţie cu paraziţi intestinali periculoşi. Teniile sunt foarte periculoase şi greu de depistat şi de eliminat.
Semnalul de alarmă a fost dat de către un specialist de la universitatea Cambridge care a examinat o persoană ce suferea de migrene severe. În anamneză pacientului apărea că respectivul călătorise prin Asia, mai exact prin China, Tailanda, Japonia şi Coreea de Sud, adică zonele cele mai afectate de boli parazitare! Suspiciunile specialistului s-au confirmat atunci când a depistat în corpul pacientului un parazit matur în urmă unei intervenţii chirurgicale.
Infestatiile cu tenie apar de cele mai multe ori în urmă consumului de alimente şi apă infestate. Paraziţii infestează gazdele şi, odată pătrunşi în corp, se dezvoltă nestingheriţi până la maturitate, şi uneori se pot chiar reproduce.
În majoritatea cazurilor, teniază este asimptomatică. Atunci când apar însă simptome, ele pot include:
• durere
• slăbire inexplicabile
• blocaj intestinal
• probleme digestive
Cele mai comune surse de infestare sunt carnea de vită şi cea de porc gătite insuficient. Hrană contaminată poate conţine fie ouă, fie larve de tenie, care ajung să se dezvolte în intestine. De cele mai multe ori însă, fierberea sau prăjirea mai îndelungată a cărnii distruge larvele şi împiedică infestaţia.
Igienă precară este un alt factor de risc, îndeosebi intrarea în contact cu scaunele persoanelor sau animalelor contaminate.
ampress.ro