Extraordinarul rol al îmbrățișării în viața noastră. Îmbrățișează-i pe cei dragi, strânge în brațe persoana iubită

de Stiri Buzau Media

imbratisareRolul îmbrățișării depășește mult, prin conexiunile psihice pe care  le face în viața noastră, aparența unui gest simplu. Sunt cercetători care au măsurat chiar de câte îmbrățișări avem nevoie zilnic, fie că-ți strângi la piept copilul, mama sau iubita/iubitul. Avem nevoie de 4 îmbrățișări pe zi pentru a supraviețui, 8 pentru a ne menține echilibrați, 12 pentru a evolua și a crește spiritual.

„Și ca să te convingi că ÎMBRĂȚIȘAREA este o „treabă serioasă”, de pe urma căreia poți beneficia, uite 9 motive pentru care ar trebui să îmbrățișezi zilnic:

  1. Stimulează OXITOCINA. Acesta este un hormon (neurostransmițător) care „lucrează” la nivelul sistemului limbic, centrul emoțional al creierului, eliberând sentimente de bucurie, reducând anxietatea și stresul. Grație acestui hormon, mămicile „uita” de chinurile trăite în momentul nașterii și își iubesc bebelușii, chiar dacă au fost nevoite să treacă prin dureri cumplite pentru a-i avea…Conform studiilor realizate la universitatea din California, Statele Unite, oxitocina îi face pe bărbați să fie mai afectuoși și mai sociabili. De asemenea, toți subiecții testați aveau o poftă mult mai mare de sex. Atunci când îmbrățișezi pe cineva, oxitocina este eliberată în corpul tău prin intermediul glandei pituitare, reducând numărul de bătăi ale inimii și al cortizolului. Cortizolul este acel hormon responsabil cu reducerea stresului, a tensiunii ridicate și a bolilor de inimă.
  2. Cultivă RĂBDAREA. Trăim într-o lume în care oamenii par să fie mai ocupați ca oricând cu tot felul de probleme ce nu suportă amânare. Desigur că aceste situații „urgente”, cărora le dai prea multă importanță, tind să-ți distrugă viața și să te facă să uiți adevarata esență…Relațiile dintre oameni se întăresc în momentul în care există apreciere și recunoștiință între aceștia. O îmbrățișare este cel mai simplu mod prin care îi poți arăta cuiva apreciere și iubire, bucurie. În loc să te grăbești mereu pentru a rezolva o nouă situație, poate ar fi bine să îți iei câteva „pauze” pentru a primi și a oferi îmbrățișări, vei beneficia atât tu, cât și persoanele în cauză. De asemenea, vei învăța să cultivi răbdarea și liniștea, aceste lucruri fiind subestimate în societatea zilelor noastre.
  3. Previn BOLILE. Concluzia este simplă: Afectivitatea are rolul de a scădea nivelul stresului din organism, în acest fel bolile fiind mai puțin frecvente. Un important institut din Miami a realizat mai bine de 100 de studii care au demonstrat că atingerile au efecte benefice asupra noastră, pot chiar să îi ajute pe bebelușii născuți prematur să se dezvolte mai repede. De asemenea te pot scăpa de dureri, scad nivelul glucozei în cazul copiilor care suferă de diabet și întăresc sistemul imunitar al oamenilor care suferă de cancer.
  4. Stimulează TIMUSUL. Este clar că îmbrățișările întăresc sistemul imunitar. Astfel, ușoara presiune de la nivelul sternului și încărcătura emoțională pot activa cu ușurință Chakra Plexului Solar ( Manipura Chakra). În acest fel este stimulat timusul, acea glanda care reglează și echilibrează producția de globule albe, acestea fiind acele celule care te mențin sănătos.
  5. Comunicare fără cuvinte. Cam asta ar putea fi definită unei îmbrățișări, având în vedere ca mai bine de 70% din comunicare este de natura non-verbală. Limbajul trupului poate fi interpretat printr-un singur gest, iar îmbrățișatul este o metodă excelentă de a te exprima fără cuvinte. Ce poate fi mai plăcut decât să îmbrățișezi un semen sau chiar un animal preferat? Este de prisos să menționăm că cei îmbrățișați simt afecțiunea sau iubirea celeilalte persoane și în acest fel o vor transmite mai departe, la momentul potrivit.
  1. RESPECT față de SINE. Îmbrățișările au rolul de a întări respectul față de sine, în special în cazul copiilor. Simțul tactil este foarte important în rândul micuților. În caz că nu știai, bebelușii își cunosc părinții după atingere. De aceea este bine să-i înveți pe cei mici cu îmbrățișările, în acest fel atingerile și dragostea primite în copilărie îi vor urma întreaga viață. Comportamentul unei persoane care se lasa guvernată de principiile iubirii sunt total diferite de ale celorlalți. Este important de menționat că îmbrățișările și „drăgălășeniile” primite din partea părinților rămân întipărite la nivel celular, iar îmbrățișările ne reamintesc acest lucru, la nivel somatic. Cu alte cuvinte, o imbratisare ne poate invata ce inseama iubirea si respectul fata de sine, doua lucruri vitale pentru orice adult.
  1. Stimulează DOPAMINA. Acesta este un neurotransmitor foarte important de la nivelul sistemului nervos. Este demonstrat că un nivel scăzut al dopaminei joacă un rol important în procesul neurodegenerativ care cauzează boala Parkinson. De asemenea, duce la aparitia altor boli comune în societatea noastră cum ar fi depresia. Dopamina este responsabilă cu starea noastra de bine și ajută oamenii să fie mai motivați ca oricând! Bineînțeles că îmbrățișările determină creierul să elibereze dopamina, denumit și „hormonul plăcerii”. Dependenții de droguri extrem de nocive precum cocaina sau metamfetamina stimulează acele zone ale creierului care produc dopamina, fără să știe că există metode mai simple de a face asta…
  1. Stimulează SEROTONINA. Atunci când îmbrățișezi, creierul degajă endorfine și serotonina în vasele de sânge, acestea având rolul de a instaura plăcerea, de a „trata „durerea și tristețea. De asemenea, te vor ține departe de probleme de inimă, luptă împotriva excesului de grăsime și prelungesc viața. Este bine de menționat că și mângâierea animalelor de companie are rolul de a scădea nivelul stresului. Dacă vei îmbrățișa pe perioade lungi de timp, vei crește nivelul serotoninei și îți vei crea o viață mai fericită
  1. Echilibreaza sistemul PARASIMPATIC. Imbratisarile echilibreaza sistemul nervos, iar pielea contine o serie de centrii minusculi numiti corpusculi Pacinian, acestia „simtind” atingerile si fiind in contact direct cu creierul. Raspunsul galvanic al pielii ( se măsoară cantitatea de transpiraţie secretată din cauza emoţiilor în zona palmelor şi a degetelor, lichidul sărat mărind conductivitatea pielii) demonstreaza ca in momentul in care oferi sau primesti o imbratisare se petrece o schimbare. Efectul umezirii pielii arata ca sistemul nervos parasimpatic este mai echilibrat.

Probabil ca dupa ce ai citit aceste cuvinte, iti vei da seama mai bine cat de important este sa oferi si sa primesti iubire si afectiune. Nu trebuie sa ai aceste sentimente doar vis-a-vis de persoanele apropiate tie, cel mai bine ar fi sa transmiti aceasta stare inalta tuturor celor care iti ies in cale. Probabil din aceste motive campania „Free Hugs” a fost un adevarat succes la nivel mondial, aceasta avand rolul de a evidentia nevoia de iubire ce exista in toate fiintele de pe Pamant…”

Sursa: suntsanatos.ro

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns