Iaurtul este un aliment de nelipsit din dieta zilnica. Se spune ca marele conducator mongol Ghinghis Han si-a construit imensul imperiu pe… iaurt, folosindu-l ca hrana si remediu pentru soldatii sai. Venind mai aproape de vremurile noastre, iaurtul si fermentii pe care ii contine au inceput sa fie studiati „doar” de vreo suta de ani. Concluzia: iaurtul este o hrana usoara, cu putine calorii si concentrata in nutrienti esentiali (proteine, calciu, alte minerale si vitamine), un partener de nadejde intr-o alimentatie echilibrata.
Iaurtul are densitate nutritionala foarte buna, fiind purtator al unor nutrienti importanti pentru sanatate, cum ar fi: proteine complete, calciu, potasiu, fosfor, zinc si, in plus, contine bacterii lactice vii, importante pentru echilibrul florei intestinale, „gardian” al sanatatii organismului. De altfel, iaurtul se plaseaza pe locul doi in ierarhia alimentelor benefice pentru sanatate, dense in nutrienti, dupa fructe si legume.
Conform unui studiu recent, romanii sunt printre ultimii in Europa la consumul de iaurt. Un roman consuma in medie/saptamana 1 produs lactat proaspat (iaurt, sana etc), fata de francezi – 5 produse/ saptamana, bulgari – 3 produse/saptamana sau polonezi – 2 produse/saptamana.
Din pacate multi parinti uita ca un copil nu este totusi un mini-adult, ci el are in continuare nevoi specifice de hrana, pentru crestere si dezvoltarea normala a sistemului osos. Asa se face ca in Romania avem inca numeroase cazuri de rahitism carential, cauzat de aportul alimentar insuficient de calciu si vitamina D. Trebuie sa stiti ca lactatele obisnuite contin foarte putina vitamina D. De aceea, pentru bebelusi (a caror hrana se bazeaza exclusiv sau aproape exclusiv pe lapte) medicii recomanda aportul suplimentar de vitamina D (injectabil sau picaturi). Studiul epidemiologic MAMMI (copii 3 – 6 ani) arata ca peste 90% dintre copii au deficit de calciu, aportul mediu zilnic fiind doar 65% din necesar, iar peste 97% dintre copii au deficit de vitamina D, necesara pentru o buna absorbtie intestinala si fixare a calciului in schelet, in cazul acesteia aportul mediu zilnic fiind de numai 25% din necesar. Sa retinem ca, de la nastere la maturitate, acumularea de calciu in sistemul osos (fenomen cunoscut ca „mineralizare”) este de doua ori mai rapida decat cresterea in greutate a copilului.
De aceea e nevoie de „investitii” de calciu si vitamina D, mai ales prin consumul de lactate special formulate pentru copii, cu adaos suplimentar de calciu si vitamina D. Este aproape imposibil sa nu poti adapta iaurtul preferintelor si nevoilor de hrana ale copiilor. Rafturile magazinelor au, in multe cazuri, sectiuni speciale cu produse lactate dedicate copiilor, iaurturi sau branzica de vaci, potrivite pentru mic dejun, gustare sau desert. Si, desigur, sa nu uitam ca joaca in aer liber si expunerea la soare sunt foarte importante pentru a beneficia de vitamina D sintetizata in piele.