Proiectul ”Iazul Morilor” se apropie de final. După un an de la deschiderea șantierului, primarul munipiului Buzău, Constantin Toma, a anunțat că lucrările vor fi încheiate în septembrie 2021. Pentru ca proiectul să nu ajungă în impas Consiliul Local Municipal a aprobat o modificare de finanțare astfel încât proiectul să dispună de toți banii necesari. Practic, sursa de finanțare rămâne tot credit bancar, așa cum a fost anunțat inițial, însă a fost nevoie ca suma necesară finalizării investiției să fie luată dintr-un alt împrumut, contractat în trecut de Primăria Buzău, și nu de la cel în care a fost prevăzută inițial întreaga lucrare. Procedura nu a schimbat valoarea totală a proiectului, adică aproape un milion de euro..
Proiectul ”Iazul Morilor” prevede reamenajarea unei porțiuni de 250 de metri, între cele două centre comerciale și Biserica Sfântul Ștefan. Iazul va avea o adâncime maximă de un metru și jumătate şi va fi conectat la canalul de irigaţie Iazul Morilor, deja existent, care subtraversează astăzi extremitatea nord-estică o orașului. Curgerea permanentă a apei va fi asigurată printr-un banal sistem hidrotehnic. Vegetaţia plantată în zona albiei va fi specifică solurilor cu umiditate crescută, plante specifice zonei Buzăului. Va exista şi o zonă de relaxare, cu terase, cafenele și parcare amenajată. Se spune că pe mal vor fi amplasate mai multe vechi mori de apă, printre care și cea din Cătina, monument istoric, aflată astăzi la un pas de colaps.
Iazul morilor nu este o noutate. De-a lungul acestui fir de apă curgătoare s-a dezvoltat, de fapt, vechiul târg al Buzăului. Se știe că la 1525 funcționau aici 12 mori de apă. În 1856 existau vreo 47 de mori, pive de postav, darace de lână și tăbăcării, iar mai târziu, după 1900, au apărut și topitoriile de cânepă.
Cu timpul, vechiul canal natural care traversa orașul pe la suprafață a fost acoperit. Acum, Iazul Morilor pleacă din râul Buzău, de la stăvilarul de la Verneşti, curge între Drumul Naţional 10 şi apa Buzăului, traversează tot cartierul Simileasca apoi intră în subteran, în dreptul Galleria Mall. Apa curge prin tuburi pe sub strada Frăsinet, continuă pe sub blocurile din cartierele Broşteni şi Dorobanţi şi iese din nou la suprafaţă spre balta de pescuit a Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor.