Tăierea de rodire, care se face în această perioadă, în plantațiile de viță de vie, este, pentru cultivator, cel mai important și delicat moment al anului. De el depinde în mare măsură rodul, corzile se taie în funcție de puterea arbustului viticol, soiurile de vin sau de masă au tăieri diferite. Un singur lucru este identic în toate podgoriile și la toate soiurile de viță de vie – corzile, după secționarea cu foarfeca de vie, plâng. Un lichid limpede, seva care trece din pământ, cu toate mineralele ei, prin bucătăria plantei, iese la capătul corzii și picură ca niște lacrimi. Țăranii își făceau, în sticluțe, provizii din acest plâns al viei, bun la multe.
Lichidul ce se scurge primăvara din tulpinile viţei de vie după tăiere este de leac. Această sevă conţine substanţe antioxidante şi antiinflamatoare puternice, care te pot ajuta să scapi de ulcioare în zona pleoapelor, să-ţi fortifici imunitatea, să lupţi cu pietrele la rinichi, să stimulezi funcţia fierii și să combaţi acneea.
Lacrimile viţei de vie contribuie la întărirea sistemului imunitar, deoarece conţin viniferin, un antioxidant a cărei acţiune este de 60 de ori mai puternică decât puterea antioxidantă a vitaminei C.
Seva este un medicament natural cu proprietăţi antihemoragice, antinflamatoare şi nontoxice. Efectul antiseptic al lichidului creşte rezistenţa pielii contra infecţiilor, scrie unica.md.
Îți reamintim, de asemenea, proprietățile acestor ”lacrimi” în vindecarea bolilor de ochi. O picătură din seva viței de vie, pusă cu pipeta în ochi, limpezește în scurt timp vederea, iar a la long, ține în frâu avansarea cataractei.
Sursa: AMPress