Lipsa de magneziu – simptome şi tratament

de Stiri Buzau Media

deficienta_magneziuMagneziul e un mineral al corpului tău implicat în peste 300 de procese metabolice, fiind denumit ,,şeful mineralelor”. Magneziul, dacă se găseşte în cantităţi reduse în corpul tău atunci va fi înlocuit de cel din propriile rezerve (ficat, oase). Carenţă de Mg este instalată atunci când organismul nu mai poate înlocui magneziul din propriile rezerve. Magneziul mineral lupta împotriva artritei, bolii Alzheimer, a diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale, problemelor respiratorii etc. Primele simptome sunt cârceii, spasmele musculare şi durerile la nivelul membrelor inferioare.

Unele din simptomele lipsei de magneziu ar fi:

  Ameţeli;

  Anxietate;

  Apatie;

  Carenţă de Că;

  Carenţă de K;

  Comă (carenţă extrem de mare);

  Confuzie;

  Constipaţie;

  Crampe musculare;

  Depresie;

  Diaree;

  Diabet de tip 2;

  Dificultăţi în înghiţire;

  Diverse modificări ale stării pshicie;

  Dureri de cap;

  Dureri de stomac;

  Greaţă;

  Halucinaţii;

  Instalarea tremurului;

  Pierderea poftei de mâncare;

  Presiunea sângelui ridicată;

  Probleme ale inimii;

  Probleme respiratorii;

  Senzaţie de înţepături de ace la nivelul membrelor;

  Slăbiciune;

  Tahicardie supraventriculară;

  Tetanos (cazuri extrem de grave);

  Tulburări de memorie;

  Tulburări de somn.

Astfel, aceste persoane sunt sensibile la zgomot, sunt nervoase, dornice de răzbunare.

Dozele prea mari de Mg conduc la bătăi iregulate ale inimii, respiraţie redusă.

Nu toate suplimentele ce conţin acest mineral pot fi absorbite.

Printre alimentele ce reduc lipsa de magneziu întâlnim:

  Alunele de caju;

  Broccoli;

  Busuiocul;

  Castraveţii;

  Chimionul;

  Cuisoarele;

  Fasolea neagră şi verde;

  Mazărea verde;

  Mărarul;

  Migdalele;

  Napul;

  Seminţele de floarea-soarelui;

  Seminţele de dovleac;

  Seminţele de în;

  Seminţele de muştar;

  Seminţele de susan;

  Soia;

  Sparanghelul;

  Ţelină;

  Varză de Bruxelles.

Rolul acestui mineral:

Este un catalizator deosebit de important, fără acesta fiind imposibilă metabolizarea hidratilor de carbon, a grăsimilor şi a proteinelor.

Nu permite agregarea excesivă a trombocitelor, previne formarea de pietre la rinichi, accelerează regenerarea ficatului şi reduce toxicitatea de la nivelul acestuia.

Prezintă rol benefic asupra pancreasului şi a secretiei sucului acestuia, întăreşte miocardul, este foarte important în reglarea digestiei şi combaterea constipaţiei.

Lipsa acestuia în cazul însărcinatelor poate duce la o naştere prematură. Are un rol deosebit de important în fertilitatea masculină (este printre cel mai important constituent întâlnit în consistentă spermei).

Carenţa acestuia poate produce tulburări oricărui organ al corpului.

Cauzele carenţei de Mg:

  Bineînţeles că principala cauza este neconsumul de alimente bogate în Mg, mai ales a celor care ţin cură şi evita aceste produse alimentare.

  Până la 38% se pierde prin îngheţare, 38-67% din Mg în urmă fierberii produselor, iar aproximativ 99% prin procesele de rafinare.

  Consumul alimentelor ce au un conţinut prea mare de grăsime;

  Alcoolul şi ţigările;

  Situaţiile ce te stresează;

  Sarcina, alăptarea;

  Sporturile extreme;

  Folosirea antibioticelor, purgativelor, a antidiureticelor;

  Prezenţa unor boli precum diabetul zaharat, tulburările tiroidei, ale rinichilor sau ale glandelor suprarenale.

Aveţi mare grijă la simptomele prezentate, mai ales dacă atunci când consumaţi apă tot va este sete în continuare, deoarece poate fi vorba de o deshidratare, dar şi de o carenţă mare de electroliţi de tipul magneziului, sodiului şi a potasiului.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns