În ciuda reputației proaste, a fost dovedit științific faptul că ouăle nu cresc nivelul de colesterol.
Ouăle sunt una dintre cele mai incredibile surse de nutrienți, proteine, vitamine și minerale pe care le avem la dispoziție. Acest aliment conține vitaminele A, B12 și D, fosfor și seleniu. Culoarea cojii de ou nu are nicio legătură cu valoarea nutritivă a oului propriu-zis.
Pe lângă faptul că acest aliment conține multe proteine și vitamine și are numeroase proprietăți benefice, ouăle sunt o sursă de nutrienți ușor de achiziționat și necostisitoare.
În ultimii ani, acest aliment a câștigat o reputație oarecum proastă, mulți susținând că ouăle sunt nocive pentru inimă și că ridică nivelul de colesterol. Cu toate acestea, numeroase studii au demonstrat că aceste teorii sunt eronate, ouăle neavând de fapt niciun impact asupra nivelului de colesterol din sânge.
Așadar, câte ouă putem consuma pe săptămână? Persoanele sănătoase, cei care nu obișnuiesc să facă mișcare, cei de înălțime medie și copiii nu ar trebui să consume mai mult de trei ouă pe săptămână.
În schimb, persoanele active pot consuma chiar și șapte ouă în decursul a șapte zile, însă nu putem generaliza—anumite probleme de sănătate pot influența cantitatea de ouă pe care este indicat să o consumăm. Astfel, te sfătuim să consulți un medic specialist dacă ai vreo nelămurire.
Cui îi sunt recomandate ouăle?
Ouăle oferă numeroase beneficii gravidelor grație faptului că una din componentele lor este colina, element esențial pentru dezvoltarea sistemului nervos.
Pentru adulții în vârstă care suferă de o lipsă a poftei de mâncare, ouăle reprezintă un aliment ideal, fiind bogate în substanțe hrănitoare importante pentru organism (inclusiv vitamine, minerale și proteine).
Care sunt proprietățile benefice ale ouălor?
Albușul de ou conține și vitamine, deși este alcătuit din apă în proporție de 90%.
Una dintre cele mai importante proprietăți benefice ale ouălor este faptul că acestea nu conțin nicio grăsime. În plus, ouăle au un conținut caloric scăzut și nu ridică nivelul de colesterol.
Conțin mult fier, element al cărui deficit poate cauza anemie.
Proprietățile acestui aliment sunt utile împotriva oboselii, pot stimula sistemul imunitar și susţin vindecarea adecvată a cicatricelor. Mai mult, ouăle conțin o cantitate generoasă zinc ce stimulează producerea de insulină, hormon fundamental pentru creșterea organismului.
Conținutul de fosfor al ouălor face ca acest aliment să fie esențial pentru sănătatea pielii, a oaselor și a dinților. Din acest motiv, ouăle sunt un aliment ideal pentru a menține rezistența fizică a sportivilor și sănătatea cerebrală.
Vitamina A din componența ouălor stimulează mijloacele naturale de apărare ale organismului și oferă beneficii anticarcinogenice, prevenind astfel dezvoltarea anumitor probleme de vedere.
Ouăle sunt bogate în vitamina B5 și acid pantotenic, acesta din urmă fiind important pentru a evita sau a ține sub control stresul și migrenele și pentru a facilita controlarea nivelului de colesterol.
Ouăle sunt benefice pentru sănătatea părului, a pielii și a unghiilor grație conținutului lor de vitamina B7. În plus, acestea au abilitatea de a reduce și de a ține sub control glicemia.
Vitamina B9, cunoscută și sub denumirea de acid folic, este o altă componentă a ouălor. Aceasta poate preveni efectele nocive ale medicamentelor, tutunului și băuturilor alcoolice.
Datorită conținutului ridicat de vitamina E, ouăle sunt o sursă excelentă de antioxidanți.
Ouăle sunt o sursă importantă de lecitină, nutrient important ce aprovizionează organismul cu colină. Deficitul de colină poate cauza probleme de sănătate grave, precum boli renale și hepatice, pierdere progresivă a memoriei, creștere lentă și hipertensiune arterială, printre altele.
Ouăle sunt un aliment versatil, ce poate fi gătit în numeroase moduri. Multor vârstnici și copii le place să mănânce ouă. Acestea pot fi consumate în orice moment al zilei, în special dimineața. Grație conținutului energetic ridicat, ouăle sunt un aliment ideal pentru micul dejun și ne pot ajuta să ne începem ziua cu entuziasm. Nu ezita să incluzi ouă în dieta ta zilnică—nu vei regreta!
Sursa: dozadesanatate.ro