Proiect de educație cinematografică pentru elevii din Europa, din aprilie și în România. Buzăul se numără printre benficiari

de Stiri Buzau Media

cinedÎn luna aprilie va fi lansat în România proiectul extins de educație cinematografică pentru elevii din Europa, CinEd – European Education for Youth.

Primele zece orașe care vor beneficia de programele proiectului, implementat în România de Societatea Culturală NexT și Asociația Culturală Macondo, sunt București, Alexandria, Buzău, Galați, Craiova, Mediaș, Târgu Mureș, Timișoara, Ploiești și Roman.

Catalogul de filme a fost realizat în urma unor întâlniri și sesiuni de lucru la care au participat toți partenerii CinEd (Franța, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Cehia și România) și include anul acesta 11 lungmetraje și 3 scurtmetraje de diferite genuri, pentru elevi de toate vârstele, majoritatea premiate în festivaluri internaționale.

Printre filmele selectate se numără și pelicule realizate de Radu Jude — “Cea mai fericită fată din lume” și Cătălin Mitulescu — ”Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”.

Acestora li se adaugă “Pierrot Nebunul” (regia Jean-Luc Godard, Franța, 1965), “Prima zi de școală” (Jacques Rozier, Franța, 1956), “Deschide ușa” (Joana Hadjithomas, Khalil Joreige, Franța, 2006), “Luminița” (Alain Gomis, Franța, 2003), “Spiritul stupului” (Victor Erice, Spania, 1973), “În construcție” (Jose Luis Guerin, Spania, 2001), “Postul” (Ermanno Olmi, Italia, 1961), “Intervalul” (Leonardo di Costanzo, Italia, 2012), “Sângele” (Pedro Costa, Portugalia, 1989), “Un sâmbure de îndoială” (Joaquim Pinto, Portugalia, 1988), “Adăpost” (Dragomir Sholev, Bulgaria, 2010), “Problema țânțarilor și alte povestiri” (Andrey Paounov, Bulgaria, 2007).

Lansarea oficială a proiectului va avea loc pe 8 aprilie, în cadrul Festivalului Internațional de Film NexT, și va fi însoțită de o demonstrație a platformei online de unde profesorii vor putea descărca filmele din colecția CinEd pentru anul acesta, precum și o serie de materiale pedagogice concepute să vină în sprijinul implementării educației cinematografice în școli.

Potrivit sursei citate, tot la începutul lunii aprilie, vor avea loc sesiuni de formare pentru profesorii doritori să ia parte la proiectul CinEd și să organizeze proiecții pentru elevi. Cadrele didactice vor putea să își creeze conturi gratuit pe platformă pentru a avea acces la resursele educaționale și la catalogul de filme, astfel încât un număr cât mai mare de elevi din România să își poată dezvolta o nouă perspectivă de-a privi și înțelege filmele de artă, devenind spectatori activi, cu viziuni critice.

Toate filmele din colecția CinEd vor fi disponibile într-o varietate de formate care vor putea fi proiectate în spații diverse — de la cinematografe cu standarde profesioniste, la săli cu echipament minimal sau în sala de clasă.

În cursul săptămânii “Școala Altfel”, între 18 — 22 aprilie, vor fi organizate proiecții pentru elevi, informează organizatorii.

CinEd este un proiect inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză și susținut de programul Europa Creativă/ Media al Uniunii Europene.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns