Să scriem corect: nivele sau niveluri?

de Stiri Buzau Media

dexCând folosim „nivele” și când e corect „niveluri”?

Bloc cu 4 nivele sau cu 4 niveluri?

Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic (DOOM) ne-a scăpat de această problemă, astfel că putem spune și bloc cu patru niveluri, și bloc cu patru nivele. Se poate și „s-a discutat la mai multe nivele”, și „s-a discutat la mai multe niveluri”.

Cu toate acestea, dacă ne uităm într-un dicționar explicativ, găsim două forme de plural pentru „nivel”, iar pentru fiecare avem un concept diferit. De reținut, totuși, că DOOM este cel care impune norma, deci, orice ar scrie dicționarele explicative, pentru formele acceptate într-un anumit moment se iau în considerare referințele din DOOM.

Astfel, potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, forma „nivele” este corect folosită atunci când se referă la nivelul de apă sau la instrumentele utilizate în determinarea liniei orizontale.

Nivele (conform DEX) = Nume dat mai multor unelte, instrumente, dispozitive care servesc la determinarea liniei (sau a poziției, a suprafețelor) orizontale sau cu care se măsoară pe teren diferențele de înălțime dintre două sau mai multe puncte de pe suprafața terestră.

De asemenea, nivele este folosit și ca plural pentru substantivul nivelă (1. instrument pentru verificarea orizontalității unei piese, mașini, instalații, a verticalității unui perete în curs de construcție. 2. (geol.) instrument pentru măsurarea directă, pe teren, a diferențelor de înălțime între două puncte.)

Pe de altă parte, specialiștii spun că forma „niveluri” este cea corectă pentru cele mai frecvente utilizări ale termenului: înălțimea la care se află un obiect, raportat la un plan orizontal; etaj; zonă geologica; grad de pregatire.

Niveluri (conform DEX)= Stadiu, grad (de pregătire, de dezvoltare), treaptă (a calității), indice (al cantității)

În concluzie, având în vedere că, în prezent, ne raportăm la regulile stabilite prin DOOM, aveți libertatea să folosiți ambele variante de plural, indiferent de semnificația pe care o dați cuvântului.

Sursa: avocatnet.ro

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns