Adio, campanii electorale pline de megalomanie! La începutul anului, Guvernul a stabilit clar câţi bani pot cheltui cei care îşi doresc să candideze în cadrul alegerilor locale din iunie. Potrivit Legii 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, operaţiunile financiare dedicate campaniei electorale trebuie să treacă prin conturi bancare. Din acest motiv, fiecare partid, alianţă sau candidat independent va trebui să-şi numească un mandatar financiar. Apoi, partidele, alianţele şi candidaţii independenţi vor trebui să prezinte noi conturi bancare, deschise numai pentru campania electorală. Toate aceste conturi vor fi înregistrate, în paralel, şi de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), instituţia care va supraveghea şi va controla toate operaţiunile financiare.
Legea stabileşte o sumă maximă pe care un candidat o poate cheltui în campanie
Plafonul maxim al sumei pe care un candidat o poate cheltui în campanie se calculează în funcţie de salariul minim. Spre exemplu, plafonul maxim de cheltuieli pentru un candidat la Primăria Constanţa înseamnă 50 de salarii de bază minime brute pe ţară. Mai exact, 52.500 de lei, aproximativ 12.000 de euro. Din această sumă se pot cheltui cel mult 40% pentru propagandă electorală la radio, la televiziune şi în presa scrisă – 4.800 de euro, 30% către propagandă electorală online – 3.600 de euro, 30% pentru cercetări sociologice – 3.600 de euro, 20% pentru afişe electorale – 2.400, 50% pentru broşuri, pliante şi alte materiale tipărite – 6.000 sau 30% pentru închirieri de spaţii şi transport – 3.600.
Pentru un candidat la funcţia de primar al unui municipiu, plafonul maxim de cheltuieli este de 10.500 de lei, respectiv 2.359 de euro, iar pentru un candidat la primăria unui oraş, contribuţia este 7.350 de lei, respectiv 1.650 de euro. Un candidat pentru primăria unei comune din judeţ nu-şi poate face campanie electorală în condiţiile legii decât în limita plafonului de cinci salarii de bază minime brute pe ţară, adică 5.250 de lei, respectiv 1.179 de euro.
Cât costă campania pentru Consiliul Judeţean
Partidele politice vor putea cheltui 100 de salarii de bază minime brute pe ţară, adică 105.000 de lei, respectiv 23.595 de euro pentru fiecare listă de candidaţi la Consiliul Judeţean pentru o listă completă de 45 de consilieri judeţeni. La un simplu calcul, pentru fiecare consilier se pot cheltui 524 de euro.
Cheltuieli de campanie pentru consiliile locale
Doar 30 de salarii de bază minime brute pe ţară, adică 31.500 de lei, respectiv 7.078 de euro pot cheltui partidele şi alianţele politice pentru fiecare listă de candidaţi la consiliul local al municipiului reşedinţă de judeţ. Pentru consiliile locale de municipii – 5.250 de lei, respectiv 1.179 de euro, pentru consiliile locale de oraşe – 3.150 de lei, respectiv 707 euro, iar pentru consiliile locale ale comunelor – 1.050 de lei, adică 235 de euro.
Candidaţii pot primi banii înapoi, în două situaţii
Pentru prima dată în istoria campaniilor electorale din România, cheltuielile de campanie vor fi rambursate de la bugetul de stat, prin Autoritatea Electorală Permanentă, cu două condiţii. Prima condiţie vizează faptul că partidele, alianţele politice şi candidaţii independenţi trebuie să obţină minimum 3% din totalul voturilor valabil exprimate. A doua condiţie este ca partidele, alianţele politice şi candidaţii independenţi să se încadreze în limitele de cheltuieli stabilite de lege.
Alte observaţii
Donaţiile prin SMS sunt interzise, iar donaţiile online sunt posibile, dar cu reguli extrem de stricte. Normele metodologice instituie o procedură foarte complexă pentru verificarea identităţii donatorului, indiferent de suma donată. Pentru a dona online, donatorul trebuie să completeze un formular şi o declaraţie pe propria răspundere şi să le scaneze împreună cu cartea de identitate.
Contribuţiile pentru campania electorală care pot fi depuse de către candidaţi sau mandatarul financiar pot proveni numai din donaţii primite de candidaţi de la persoane fizice, din venituri proprii sau din împrumuturi de la persoane fizice sau contractate cu instituţii de credit. În cel mult 48 de ore de la data depunerii unei sume într-unul dintre conturile prevăzute la alineatul 1, candidatul are obligaţia de a preda mandatarului financiar judeţean o declaraţie cu indicarea sursei contribuţiei.