Salariul minim brut se va putea stabili diferențiat

de Stiri Buzau Media

Salariul minim brut va putea fi stabilit de Guvern în mod diferențiat, în funcție de nivelul de studii și în funcție de vechimea în muncă, prevede un proiect de act normativ cu modificări la Codul muncii, care a fost adoptat recent de către Executiv. În momentul de față, salariul minim brut are un cuantum unic, fără să se facă vreo diferențiere.

Proiectul de OUG la care s-a făcut referire a fost inițiat de Guvern și trimis la Consiliul Economic și Social pentru avizare. Una dintre prevederile documentului este introducerea unei noi reguli pentru stabilirea salariului minim brut. Mai precis, acesta va putea fi stabilit de Guvern în mod diferențiat, în funcție de nivelul de studii și de vechimea în muncă. „Prin hotărâre a Guvernului poate fi stabilit salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată diferențiat pe criteriile nivelului de studii și al vechimii în muncă”, scrie, mai precis, în proiectul de OUG. Conform unor informații recente ale Ministerului Muncii, salariul minim brut urmează să fie majorat, prin hotărâre a Guvernului, la 2.080 de lei, ori de la 1 decembrie 2018, ori de la 1 ianuarie 2019. Totodată, acesta va avea un cuantum de 2.350 de lei în cazul posturilor ce necesită studii superioare și în cazul persoanelor cu o vechime minimă în muncă de 15 ani. În prezent, salariul minim brut are un cuantum unic, indiferent de vechime sau studii, de 1.900 de lei, stabilit astfel de la 1 ianuarie 2018.

„Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabilește prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor și a patronatelor. În cazul în care programul normal de muncă este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea salariului de bază minim brut pe țară la numărul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat”, este explicat în Codul muncii. Practic, niciun angajator nu poate stabili, nici măcar prin negociere, un salariu minim brut mai mic decât cel reglementat de Guvern. Chiar dacă vorbim de un program de lucru mai mic de opt ore pe zi, „salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea salariului de bază minim brut pe țară la numărul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat”, conform Codului. Firmele care încalcă aceste reguli riscă să fie amendate. Important de precizat este că, acolo unde există drepturi sau obligații ce depind de cuantumul salariului minim brut, raportarea se va face la salariul minim brut pe țară, nu la cel special pentru studii/vechime. În cazul nostru, se va folosi cuantumul de 2.080 de lei, nu cel de 2.350 de lei.

Atenție! Proiectul de OUG nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, documentul trebuie publicat în Monitorul Oficial.