Se poate moşteni dependenţa de zahăr?

de Stiri Buzau Media

zaharMajoritatea experţilor în nutriţie sunt de părere că oamenii sunt programaţi pentru a le place zahărul. Noile cercetări arată că unii oameni sunt genetic orientaţi să fie dependenţi de mâncărurile dulci.

Zahărul este un drog, aşa o arată cercetările. Nu poţi avea un regim sănătos incluzând în el „puţin” zahăr. De aceea, drogul trebuie să dispară.

Potrivit specialiştilor, dependenţă de zahăr este asemănătoare dependenţei de heroină, cocaină sau nicotină. Iar foştii alcoolici sau fumători se îndreaptă, de cele mai multe ori, spre cel mai accesibil şi uşor de găsit drog: zahărul.

Savanţii au observat că suntem diferiţi în ceea ce priveşte capacitatea de a simţi plăcerea. Unii dintre noi au nevoie de mult mai multă stimulare pentru a simţi plăcerea, ceea ce atrage după sine obiceiuri care să inducă impulsuri în centrul fericirii din creier: dependenţă de droguri şi alcool, dependenţă de jocuri de noroc, dependenţă de sex, de zahăr, de mâncare.

Ei spun că de fapt, aceste dependenţe apar la oamenii care se nasc cu variaţii genetice la nivelul mecanismelor care produc plăcerea.

Cum poate creierul uman să decidă gusturile?

În momentul când mâncăm, luăm contact cu aromele prin intermediul mugurilor gustativi de pe limba, dar şi prin intermediul nasului.

Aproape instantaneu, informaţia este preluată de nervi şi transmisă la nivel cerebral. Creierul o prelucrează, anunţă tubul digestiv să producă enzimele necesare digestiei şi, în plus, ne face să simţim plăcere sau neplăcere faţă de gustul respectiv.

Centrii specializaţi din sistemul limbic fac posibilă această senzaţie prin intermediul dopaminei, numită „moleculă plăcerii”. Iar zahărul, grăsimea şi sarea sunt alimentele care stimulează producerea celor mai mari cantităţi de dopamină.

Studiile efectuate asupra adolescenţilor, slabi sau obezi, au descoperit că cei al căror creier au mai puţin receptori pentru dopamină sunt predipusi la a se îngraşă, deoarece mănâncă mai mult pentru a atinge aceeaşi senzaţie.

Se poate învinge dependenţă de zahăr?

Este nevoie de voinţă şi de schimbarea obiceiurilor alimentare pentru a schimbă acest tip de dependenţă, dar nu este imposibil. Soluţii există, iar de exemplu, una dintre ele este echilibrarea nivelului de zahăr în sânge. Acest lucru se poate obţine printr-un mic dejun sănătos şi copios.

Potrivit experţilor, mesele din timpul zilei trebuie să fie reduse cantitativ şi plasate la distanţe de 3-4 ore. Nu este bine să se mănânce în intervalul de trei ore de dinainte de ora de culcare.

Apoi, eliminarea zahărului şi a îndulcitorilor artificiali trebuie să fie nouă modă. Fără dulciuri, băuturi dulci, sucuri de fructe şi îndulcitori artificali. Iar somnul din timpul nopţii trebuie să ajungă la 7-8 ore. Lipsa somnului duce la creşterea poftelor, mai spun experţii.

Sursă www.corpul-uman.com

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns