Start campaniei de depunere a cererilor pentru tichetele sociale destinate copiilor săraci care merg la grădiniţă

de Stiri Buzau Media

646x404

Părinții care vor să beneficieze de tichetele sociale în valoare de 50 de lei destinate copiilor săraci care merg la grădiniță au la dispoziție două săptămâni să depună cereri în acest sens la primării. Campania a demarat ieri iar părinţii vor trebui să completeze o cerere tip pe care o vor depune, după caz, la sediul Direcţiei de Asigurări Sociale a municipiului sau la primăriile din comunele în care locuiesc.

La cererea tip vor fi ataşate documentele doveditoare de la locul de muncă, pensii sau şomaj şi adeverinţele de venit de la Direcţia Economică a Primăriei şi de la Finanţe.

Aproape 20 de miliarde lei vechi vor ajunge la Buzău pentru derularea Programului ”Fiecare Copil în Grădiniță”, care va fi finanțat în 2016 cu suma de 55,5 milioane de lei, asigurată de la bugetul de stat.

Guvernul a aprobat la începutul acestei luni, printr-o hotărâre, repartizarea pe județe și municipiul București a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea, pe anul 2016, a participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, iar județul nostru va primi 1.988.000 lei, banii fiind repartizați pentru semestrul II din acest an școlar și pentru primul semestru al anului școlar viitor.

Este vorba de tichete sociale în valoare de 50 lei acordate lunar pentru încurajarea copiilor să urmeze grădinița, iar suma totală este de 55,5 milioane lei. Banii sunt repartizați județelor în funcție de numărul de copii înscriși la grădinițe și declarați eligibili pentru program.
În județul Buzău, 4000 de copii cu vârste între 3 și 6 ani ar putea fi incluși în program.

Tichetele sociale acordate în baza Legii privind încurajarea copiilor să urmeze învățământul preșcolar – ”Fiecare Copil în Grădiniță”- vor putea fi utilizate numai pentru achiziționarea de produse alimentare, de igienă, de îmbrăcămite și/sau rechizite. Legea privind încurajarea copiilor să urmeze învățământul preșcolar promovează prezența la grădiniță a copiilor între 3 și 6 ani, prin acordarea unui stimulent financiar sub forma unui tichet social de 50 de lei lunar. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puțin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie (2 x Venitul Minim Garantat pentru o persoană singură).

Acordarea tichetelor sociale este strict condiționată de prezența regulată a copiilor la grădiniță. Normele de aplicare precizează că totalul absențelor motivate permise se calculează pe baza unui algoritm în care învoirile personale (maxim trei) și scutirile medicale nu pot depăși 50% din numărul total de zile de grădiniță din luna respectivă.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns