Sute de buzoieni, prezenți la manifestările dedicate Micii Uniri în curtea Muzeului Județean

de Stiri Buzau Media

Buzoieni de toate vârstele s-au  adunat, în această dimineață, pentru a urmări manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie. La evenimentul organizat în curtea Muzeului Județean au luat parte prefectul Carmen Ichim, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu și vicepreședinții instituției, dar și deputații Sorin Lazăr, Dănuț Păle și Sebastian Radu. După o scurtă prezentare a drapelelor de luptă ale unităților subordonate Diviziei 2 Infanterie Getica, militarii Garnioanei Buzău au executat un exercițiu de mânuire a armei. Cel mai așteptat moment a fost cel privind reconstituirea evenimentului istoric al Unirii, prin sosirea delegației conduse de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

După înfăptuirea „Micii Uniri”, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a oprit și în vechiul târg al Buzăului unde, la 6/19 februarie, 1859 buzoienii i-au făcut o primire triumfală. În drumul său spre București Alexandru Ioan Cuza a poposit pentru o noapte în Palatul Episcopal. Mergea spre București unde urma să fie ales domnitor al Țării Românești. Popasul domnitorului la Buzău a determinat schimbarea numelui principalei străzi comerciale a urbei, din Strada Târgului în Strada Cuza Vodă, denumire păstrată și astăzi.

În 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român. Unirea celor două principate a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și econunirea-principatelor-romaneomică între cele două țări. În anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.