Sute de copii defavorizați petrec vacanța în Deltă, în tabăra amenajată de Fundația „Sf. Sava” a părintelui Milea în clădirea institutului de cercetări stuficole

de Stiri Buzau Media

 

05_campusMaliucFostul institut de cercetări stuficole din Maliuc, localitate aflată în Delta Dunării, s-a transformat de 10 ani într-o tabără pentru copiii defavorizați, la inițiativa Fundației ‘Sfântul Sava’ din Buzău. Aici urmează să poposească anul acesta circa 500 de copii, în mai multe serii.

„Vrem să aducem aici copii care nu-și pot permite să vadă Delta. Suntem acum cu 22 de copii din județul Vaslui care au pescuit, au mers la scăldat în Dunăre, au fost în excursii pe canalele din Deltă, au vizionat filme cu caracter religios și au participat la jocuri prin care am dorit să-și cunoască colegii. În ultima seară, vom avea și un foc de tabără, iar locul acesta nu va rămâne pustiu, pentru că luni va veni o altă serie de copii”, a declarat, pentru AGERPRES, preotul Petru Giușcă, din Bârlad, județul Vaslui. 05_Maliuc

Tabăra de la Maliuc a fost sfințită în urmă cu 10 ani de arhiepiscopul Tomisului, iar de-a lungul timpului și-a întrerupt activitatea pentru scurte perioade de timp în urma unor controale efectuate de Direcția de Sănătate Publică. ‘Totul este pus la punct acum’, a dat asigurări primarul comunei Maliuc, Aurelian Sevastian.

Mâncarea copiilor este preparată în cantina taberei de voluntari, iar preotul Giușcă a amintit de implicarea profesorilor și părinților în activitățile de voluntariat. ‘Părintele Milea (președintele Fundației ‘Sfântul Sava’, n.red.) dă de mâncare zilnic unui număr de 200 de persoane și are aproape 100 de voluntari. Are și azile de bătrâni’, a afirmat preotul Giușcă.

Primarul Sevastian a văzut anul trecut ce se întâmplă în tabăra fundației de la Bisoca, o localitate de munte din județul Buzău, pe care a vizitat-o împreună cu un grup de copii din Maliuc. El își dorește acum să ajute pe cât posibile la dotările care sunt necesare și așteptate la tabăra din Maliuc. ‘Este impresionant. Sperăm să avem posibilitatea să-i ajutăm pentru modernizarea dotărilor din tabără, dacă vom găsi linii de finanțare deschise’, a menționat primarul comunei din Deltă.

07181438-167422380

‘Anul acesta, 500 de copii vor veni în tabăra din Maliuc. Eu nu fac nimic, voluntarii fac totul’, a declarat, pentru AGERPRES, președintele Fundației ‘Sfântul Sava’, preotul Mihail Milea.

Înființată în anul 1993, fundația din județul Buzău și-a început proiectele cu amenajarea unei cantine pentru copiii străzii și cei aflați în dificultate, iar de-a lungul timpului activitatea acesteia s-a diversificat, voluntarii din mai multe zone din țară acordând sprijin și persoanelor în vârstă dezavantajate în centrele fundației amenajate în diferite localități din țară. În ultimii ani, printre beneficiarii proiectelor preotului Mihail Milea se numără și membri ai comunităților de români din Republica Moldova și Ucraina.

În anii 1970, fosta conducere a României a importat un tip nou de stuf a cărui masă lemnoasă era cu mult mai mare decât cea a stufului din Delta Dunării și a decis înființarea la Maliuc a Institutului de Cercetări Stuficole. Noul tip de stuf urma să crească productivitatea fabricii de hârtie din județul Brăila, însă recoltarea mecanizată a distrus rădăcinile plantei, iar inițiativa s-a dovedit în cele din urmă păguboasă, institutul fiind desființat 20 de ani mai târziu.

În primăvara anului 2006, Primăria comunei Maliuc a concesionat fundației din județul Buzău sediul fostului Institut de Cercetări Stuficole, care se afla într-un avansat stadiu de degradare, lucrările de transformare a acestuia în tabără fiind efectuate cu sprijinul voluntarilor organizației. Contractul dintre fundația din Buzău și autoritățile locale a fost înnoit în urmă cu aproape un an.