De anul viitor, potrivit declarațiilor recente oferite de ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa angajatorii ar urma să achite o taxă de solidaritate de 2%. Aceasta va fi plătită din fondul de salarii, iar cei mai mulți dintre bani vor ajunge la bugetul de stat. Potrivit specialiștilor, aceasta este de fapt o taxă actuală majorată și redenumită. Potrivit avocatnet.ro, de fapt, este vorba de ,,contribuția pentru creanțe salariale, care va fi majorată de la 0,25%, cât este acum, la 2%, urmând să înglobeze și alte contribuții sociale datorate în prezent de angajatori. (…) Astfel, mare parte din bani vor merge la bugetul de stat pentru a acoperi „diverse destinații în funcție de solicitările bugetare”, în timp ce un procent mai redus va fi destinat salariaților din firme ce intră în insolvență și nu le mai achită obligațiile.
În plus, ministrul de finanțe a precizat că o astfel de taxă este prevăzută de o Directivă europeană și va responsabiliza angajatorii față de bugetul de stat: „Există o directivă europeană care ne obligă să aplicăm un anumit procent fondului de salarii. Această taxă nu poate fi eliminată sub nicio formă (…) Este o directivă europeană care reglementează pentru fondul de salarii o anumită taxă. Nu numai mediului privat, ci si sistemului public. 0,25 este valoarea exactă a taxei. Taxa o plăteşte angajatorul la fondul de salarii”, a precizat oficialul.
Conform declarațiilor acestuia, taxa de 2% aplicabilă fondului de salarii nu va putea fi eliminată sau comasată prin plata altor contribuții la buget și nici „nu poate să însemne o taxă în plus sau o creştere salarială”. Introducerea unei taxe de solidaritate era una dintre măsurile incluse în programul de guvernare și anunțate la începutul verii, dar sub o altă formă. Concret, Guvernul Tudose a avut în vedere să impoziteze suplimentar persoanele cu căștiguri mari, dar a renunțat la o astfel de intenție, mai ales în contextul în care specialiștii au avertizat că supraimpozitarea ar fi alungat oamenii de valoare din țară”.