Voluntariat pentru comunitate, proiect cultural-educațional, lansat acum 7 ani la Buzău, devenit un punct de referință pe harta evenimentelor de acest gen

de Stiri Buzau Media

13503074_863166530456760_2952145530480732215_oAsociația Centrul Cultural Francofon Buzău organizează cea de-a șaptea ediție a Centrului Francofon Internațional Voluntariat pentru comunitate, proiect unic în Romania și în Europa Centrală și Orientală.

Proiectul cultural-educațional, lansat în urmă cu 7 ani la Buzău, a devenit un punct de referință pe harta evenimentelor de acest gen, ceea ce a determinat decizia Biroul Regional din Europa Centrală și Orientală al Organizației Internaționale a Francofoniei de a multiplica proiectul taberei francofone și în Republica Moldova, la sfârșitul lunii iulie.

Tabăra va avea loc la Hotelul MC Pietroasa de la Poiana Pinului, județul Buzău, în perioada 3-16 iulie 2016 și vor participa 162 de elevi și studenți cu vârste cuprinse între 6 și 22 de ani, profesori și animatori din 6 țări de pe 2 continente: România, Republica Moldova, Belgia, Franța, Grecia și Algeria.

Ca în fiecare an, organizatorii propun câteva noutăți: locație modernă, în mijlocul naturii, atelier de muzică și dans în limba spaniolă, participarea unor studenți ca urmare a parteneriatului cu Agenția Universitară a Francofoniei.

Prin intermediul limbilor română, franceză și spaniolă se vor organiza activități cultural-educaționale, de voluntariat, sportive și de divertisment, care promovează diversitatea culturală și lingvistică, dorința de colaborare și spiritul civic.

Activitățile propuse se vor derula intr-o atmosferă convivială, iar participanții vor fi împărțiți în trei grupe în funcție de vârstă, conform programului : 3-9 iulie — copii și tineri cu vârste între 10-19 ani și 10 — 16 iulie 2015 — copii și tineri cu vârste între 10—22 de ani.

Programul acestui proiect internațional va cuprinde activități teoretice, cât și practice. Printre activitățile practice se numără atelierele în limba franceză (de dans, de muzică, de arte plastice, improvizațe teatrală, muzică francofonă africană, wood-craft etc.), filme francofone, concursuri de karaoke, de carnaval etc.

Alături de atelierele coordonate de cei 12 tineri animatori din Belgia, Franta și Algeria, vor mai fi organizate și activități de meșteșuguri tradiționale românești (în parteneriat cu Școala Gimnazială Merei), ateliere de tehnici de supraviețuire (ACMMR Buzau) și activități de informare și prevenire (IPJ Buzău).

De asemenea, o nouă dimensiune a taberei este reprezentată de voluntariatul pentru comunitate. Participanții vor avea ocazia să organizeze activități la azilul de bătrâni Al Marghiloman din Buzău, unde va avea loc un atelier-spectacol, scopul fiind consolidarea comunicării dintre generații.

Pentru promovarea județului și a Romaniei, va fi organizat și un circuit de promovare a patrimoniului natural și cultural al României la Vulcanii Noroioși de la Berca, Herghelia de la Cislău, Tabăra de sculptură de la Măgura și Mânăstirea Ciolanu, unde vor avea loc ateliere de muzică francofonă și dans pentru evidențierea acestor obiective turistice și culturale.

La evenimentele din cadrul acestui proiect internațional, au confirmat participarea reprezentanți ai ambasadelor francofone în România, ai asociațiilor și instituțiilor partenere :, Consiliul Judetean Buzău, ISJ Buzău, Delegația Wallonia—Bruxelles, Ambasada Franței, Ambasada Vietnamului, Institutul Francez din România, Agenția Universitară a Francofoniei, Asociația Jeunes en Roumanie, Asociatia Echanges Internationaux din Franța etc.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns