În zece ani, comunele Pardoși, Chiliile, Blăjani și Odăile ar putea dispărea de pe harta administrativă a județului Buzău

de Stiri Buzau Media

Judetul-BuzauGuvernul propune reclasificarea oraşelor în şapte categorii şi a comunelor în două în funcţie de câţiva parametri ce iau în calcul noile realităţi sociale. Proiectul promovat de Ministerului Dezvoltării arată în ce categorii urmează să se înscrie localităţile şi prevede că actualizarea clasificării se va face la fiecare trei ani. Proiectul prevede o măsură cu mare impact social, administrativ şi politic: localităţile cu scăderi accentuate de populaţie să fie unificate cu altele din cadrul ariilor funcţionale, la iniţiativa autorităţilor locale. Dacă până la finele anului 2025, comunele vizate nu ating anumiţi indicatori, ele vor fi unificate cu altele învecinate, la iniţiativa Guvernului.

Municipiul Buzău şi oraşele Pogoanele şi Pătîrlagele ar urma să dobândească un nou statut. Site-ul de ştiri Hotnews.ro a publicat hărţile cu noua clasificare a localităţilor, aşa cum se arată în proiect. Astfel oraşul Buzău ar urma să intre în categoria : „Municipii şi oraşe poli judeţeni secundari”, ce include unităţi administrativ-teritoriale cu peste 20 de mii de locuitori şi 50 de mii în zona de influenţă, cu potenţial de arie funcţională urbană, minim o filială universitară sau unitate postliceală. La rândul lor, oraşele Pogoanele şi Pătârlagele sunt incluse potrivit proiectului în categoria „oraş cu caracteristici rural, noţiune nou introdusă, care defineşte acele orase care satisfac comulativ cele puţin 3 din următorii 4 indicatori: peste 30% din populaţie ocupată în agricultură, mai puţin de 50% din totalul străzilor modernizate, scăderea numărului de locuitori în ultimii 20 de ani şi peste 40% din populaţie cu domiciliu în sate aparţinătoare şi localităţi componente, altele decât localitatea reşedinţă de unitate administrativ teritorială.

Pe lista oraşelor cu caracteristici rurale identificate de guvern intră majoritatea comunele transformate forţat în oraşe în anul 2004, prin Legea 83/2004. De-a lungul timpului, presa a consemnat nemulţumirile locuitorilor din aceste foste comune. Ei sunt nevoiţi să plătească impozite calculate la nivelul oraşelor, însă fără a beneficia de infrastructură şi dotările specifice unui oraş.

Guvernul a întocmit şi o listă a localităţilor în care s-au produs scăderi accentuate de populaţie, precum şi a celor care au în structura lor localităţi cu populaţia sub 100 de locuitori. Pentru aceste localităţi, executivul “încurajează unificarea administrativă” la iniţiativa autorităţilor locale şi ca urmare a voinţei exprimate prin referendum local de către populaţie. Comunele vizate trebuie să respecte anumite dotări şi indicatori prevăzuţi de lege până la sfârşitul anului 2025 dacă vor să îşi păstreze statutul actual. Altfel, începând din data de 1 ianuarie 2026, aceste localităţi vor fi unificate cu altele învecinate, la iniţiativa Guvernului, prin lege.

Spre exemplu, Pardoși a avut o scădere cu 40,4% a populației, calculat ca pondere a diferenței între numărul populației din 2012 și 1990 în raport cu valoarea indicatorului în anul de referință 1991, iar comuna Chiliile a avut scăderi de 37.6%, Blăjani de 32.9%, iar Odăile de 31.7%.
Noua lege va aduce şi o modificare a modului de calcul a impozitelor locale, care va fi pus în acord cu proiectul de lege la 6 luni de la publicarea sa în Monitorul Oficial.