A murit compozitorul Adrian Enescu, cel care a definit stilul Loredanei Groza și autorul celebrei piese ”Bună seara, iubito!”

de Stiri Buzau Media

tim

Vineri s-a stins din viaţă, la vârsta de 68 de ani, compozitorul Adrian Enescu. Cunoscut în special pentru activitatea sa în domeniul muzicii de film, Enescu a fost printre primii artişti de muzică electronică din România, începând cu anii ’70.

Adrian Enescu a definit stilul Loredanei Groza prin producţia unor albume precum “Bună seara, iubito!”, “Un buchet de trandafiri”, sau “Diva înamorată”. În 1987, compozitorul i-a propus acesteia realizarea unui întreg album, cu piese pe versurile poetului Lucian Avramescu. Așa a apărut ”Bună seara, iubito!”, album vândut într-un tiraj uriaș pentru acele timpuri, peste 1 milion de exemplare.

La Gala Premiilor UNITER, eveniment care a avut loc anul acesta, la Teatrul “Regina Maria” din Oradea, Adrian Enescu a fost recompensat cu Premiul Special pentru Muzică de Teatru.

Arta compoziției este pentru mine o mare pasiune. Condiția de creator de muzică a fost cheia cu care am deschis multe uși și modul meu de supraviețuire. Pentru mine, muzica este cea mai frumoasă și complexă artă. Pot să ascult muzică la infinit. A fi compozitor înseamnă rezistență fizică și psihică. Să nu te doboare nici insuccesele, dar nici succesele. În artă nu există concluzii, există doar premise pe care trebuie să le spui corect şi pentru aceasta ai nevoie de un proiect foarte bine alcătuit.

Până la sfârșit, rezistă numai cine iubește cu adevărat arta. Muzica nu-mi oferă toate răspunsurile căutate, dar mă ajută să formulez mai limpede anumite întrebări. Prin muzică, mă familiarizez cu propriile mele confuzii. După ce termin de scris o muzică sunt mai liniştit, dar nu neapărat mai lămurit. Arta compoziției nu te vindecă și nu-ţi oferă semnul pe care îl cauți, dar te ajută să-ți contemplezi limitele și, mai ales, îți dă dreptul să treci la următoarea întrebare“, spunea compozitorul, într-un interviu pentru site-ul UNITER.

Adrian Enescu s-a născut pe 31 martie, 1948 şi a fost un muzician şi un compozitor român cunoscut în special pentru activitatea sa în domeniul muzicii de film, numele sau fiind asociat la aprox. 65 de titluri.

Trupul neînsufleţit al compozitorului va fi depus marţi, 23 august, la Uniunea Compozitorilor şi muzicologilor din România, unde cei dornici pot veni să-i aducă un ultim omagiu regretatului artist.

ziarulmetropolis.ro