În perioada 18—20 august 2016 o delegație a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a participat în Slovenia la AGRA 2016, târg pentru agricultură și alimentație destinat sectorului agricol și industriei alimentare atât din statele membre ale Uniunii Europene dar și non UE.
MADR participă pentru a doua oară la acest eveniment cu un stand de informare privind politicile și strategiile din domeniul de competență. Târgul se adresează pieței europene și în special consumatorilor din Slovenia, Austria, Croația, Ungaria. AGRA reunește instituțiile din domeniu, asociații profesionale, furnizori de mașini, echipamente și produse pentru agricultură și industrie alimentară, grupurile țintă fiind parteneri de afaceri și consumatori în cadrul meselor rotunde, concursurilor, conferințelor, seminariilor.
În cele șase zile ale manifestării au fost expuse la standul MADR produse din lapte: caș de vacă, telemea de vacă, cașcaval afumat și neafumat, brânzeturi frământate, Cașcaval ‘ Dalia’, Cașcaval ‘ Rucăr’, Cașcaval afumat de Botuș, brânză ‘Ineul’, brânză ‘Romano’ (specialitate din lapte de oaie), dar și dulcețuri, siropuri din zmeură, afine dar și alte siropuri diverse (muguri de brad, muguri de pin, pătlagină, cimbrișor de câmp), afinată, ori pălincă de fructe. Din zona montană a județului Bistrița-Năsăud va fi expus Cozonacul cu nucă și mac și ‘Cozonacul Domniței'(cu miez de nucă). Acestea provin din localitățile din arealul montan al județului Suceava, din comunele Poiana Negri, Dorna Candrenilor, Panaci, Coșna, Ciocănești, dar și din județul Bistrița Năsăud, Comuna Lunca Ilvei.
De asemenea, au fost oferite spre degustare produse din lapte sau din carne, cum ar fi brânza de burduf în coajă de brad din zona Bran sau pastrama de oaie, dar și renumitul babic, ghiudem din județul Buzău, preparate de carne oltenești Cârnați din topor ‘ca altădată’, Cârnați cu ambâț ‘ca altădată’, Slănină usturoiată ‘ca altădată’, Carne afumată la garniță ‘ca altădată’, Mușchi perpelit ‘ca altădată’, Cârnați cu miroase de usturoi ‘ca altădată, Pâinea tradițională cu cartofi, Colacul muscelean dar și renumita zacuscă ori dulcețurile ‘Bunătăți Casa Mariei’ din caise, căpșuni, frăguțe din zona Hunedoara, dulceață de caise, vișine și nuci, siropuri, cornulețe și cozonac de la Moesis, din comuna Greci, județul Tulcea.
Între alte produse care se vor regăsi la standul MADR de la AGRA 2016 sunt Cozonacul Domnesc din Moldova ori zacusca de pește din Dobrogea. De asemenea, sunt expuse produsele înregistrate pe sisteme de calitate europene, precum: ťMagiun de prune Topoloveni (IGP)’, ‘Salam de Sibiu (IGP)’, ‘Telemeaua de Ibănești (DOP), dar și ‘Cârnații de Pleșcoi’ a cărei aplicație este transmisă la Comisia Europeană pentru dobândirea înregistrării ca Indicație Geografică Protejată.
Băuturi spirtoase cu Indicație geografică (IG), cum ar fi ‘Țuica Zetea de Medieșul Auriu’ și ‘Țuica de Argeș’ vor fi expuse la stand alături de produse din sectorul vegetal, din partea Cooperativei agricole Agro Stil Fam iar mere, suc de mere și prune vor fi oferite de Asociația Pomicultorilor Dâmbovițeni Voinești. Pentru specialiști se va prezenta oferta soiurilor de grâu: GLOSA (Triticum aestivum L. ), OTILIA (Triticum aestivum L.), MIRANDA FDL (Triticum aestivum L.) ale Institutului de Cercetare Dezvoltare Agricolă Fundulea.
Vizitatorii vor avea ocazia să deguste vinuri românești și să cunoască portul popular din diferite zone ale României, precum Maramureș sau Muscel, ori tradițiile meșteșugărești în prelucrarea lemnului și a ouălor încondeiate. În cadrul Târgului vor fi expozanți din 13 țări: Austria, Belarus, Egipt, Ungaria, Italia, Germania, Polonia, România, Slovacia, Serbia, Croația, Elveția și Slovenia.
În data de 19 august a avut loc, la Maribor, Conferința ministerială cu tema ‘Dreptul consumatorilor de a fi informați’, componentă a AGRA 2016, la care pot participa oficialități din cadrul Ministerului sloven al Agriculturii, precum și reprezentanți ai ministerelor agriculturii din țările membre UE.
Dezbaterea s-a concentrat pe modelul care ia în considerare așteptările consumatorilor privind informațiile privind țara de origine sau locul de proveniență al produsele alimentare, precum și calitatea produselor agro — alimentare. Concluziile dezbaterii vor fi consemnate într-o declarație comună ce va fi semnată de șefii delegațiilor participante la conferință. Pentru România, principiile enunțate în declarație sunt de interes: rezoluția Parlamentului European adoptată în 12 mai 2016 privind indicarea obligatorie a țării de origine sau a locului de proveniență (pentru laptele de consum, produsele lactate și produsele din carne, inclusiv analiza extinderii pentru alte produse); necesitatea evaluării extinderii aplicării acestor indicații, luând în considerare costurile suplimentare impuse operatorilor din industria alimentară și cele legate de o bună funcționare a pieței interne; importanța politicii de calitate, inclusiv asigurarea unei protecții adecvate față de posibile falsificări; importanța includerii consumatorilor în cadrul dezbaterilor pe aceste teme. În acest sens, România susține draft-ul declarației comune.
În cadrul conferinței s-a dorit să se afle, printre altele, dacă legislația în vigoare referitoare la etichetarea țării de origine și a locului de proveniență este adecvată pentru operatorii din sectorul alimentar, cât și pentru protecția consumatorilor, dar și care sunt activitățile în curs de desfășurare și care sunt planurile de viitor în ceea ce privește informarea și sensibilizarea consumatorilor cu privire la informațiile referitoare la locul de proveniență al ingredientelor de bază.