100 de ani de la fabuloasa călătorie în jurul lumii a lui Dumitru Dan, globe-trotter-ul în opinci care a intrat în Cartea Recordurilor

de Stiri Buzau Media

Dumitru dan stangaProiectul „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci”, derulat de Muzeul Județean din primăvara anului trecut, se apropie de final. Luna viitoare va fi vernisată expoziția cu același nume, dedicată lui Dumitru Dan, primul globe-trotter român, campion mondial la 100.000 km pe jos, înscris în Cartea Recordurilor Mondiale (Guinness World Records),
născut la Buhuși, județul Bacău, dar care și-a petrecut o bună parte din viață în Buzău, unde a și fost înmormântat.

În cadrul proiectului „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci”, finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, în cadrul programului Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, au fost prevăzute 10 ateliere meșteșugărești coordonate de experimentatul meșter popular Doina Mușat (cadru didactic și inițiatoarea colecției etnografice din satul Brădeanu, cu participări la diverse festivaluri și târguri meșteșugărești) care s-au desfășurat la Școala Generală din comuna Brădeanu, județul Buzău. La atelierele meșteșugărești a participat un grup de elevi, majoritari de etnie romă, care au învățat să confecționeze opinci.
Ultimul atelier meșteșugăresc se va desfășura la sediul Muzeului Județean Buzău în ziua vernisării expoziției, în aprilie 2016, când vor fi prezentate publicului 497 de perechi de opinci.
Pe 29 martie 2016 se împlinesc 100 de ani de la finalizarea călătoriei pe jos în jurul Pământului făcută de buzoianul Dumitru Dan, un eveniment important pentru istoria locală şi națională şi foarte rar la nivel internațional. Aniversarea acestui centenar va fi realizată într-un cadru festiv, vernisându-se cu această ocazie expoziția dedicată Colecției Dumitru Dan, amenajată într-o sală a Muzeului Județean Buzău, din secția de Istorie. Bunurile culturale din Colecția Dumitru Dan vor fi etalate în premieră națională prin organizarea unei expoziții permanente care va celebra împlinirea a 100 de ani de la ocolul lumii pe jos realizat de Dumitru Dan.

Cine a fost Dumitru Dan

20_AFIS_perioada_comunista

La începutul secolului trecut, Dumitru Dan, globe-trotter şi explorator, a făcut înconjurul lumii pe jos, parcurgând, în şase ani, 100.000 de kilometri în opinci şi în costum tradiţional. Dan a fost singurul supravieţuitor din echipa celor patru studenţi români care au pornit în expediţia cu o miză de 100.000 de franci. Dumitru Dan a fost singurul supravieţuitor al echipei României, din care au făcut parte patru temerari. Pentru cei 100.000 de kilometri parcurşi în opinci, Dan a fost declarat câştigătorul concursului organizat de societatea franceză Touring Club de France, care a pus la bătaie un premiu de 100.000 de franci.    Dumitru Dan a început călătoria pe 1 aprilie 1910, din Bucureşti, împreună cu alţi trei români, Alexandru Pascu, Gheorghe Negreanu şi Paul Pârvu, dar şi alături de câinele Harap. Pe parcursul traseului, trei membri ai echipei au murit, Dumitru Dan, fiind astfel singurul supravieţuitor şi câştigătorul concursului.   Povestea călătoriei românilor a rămas în istorie datorită unui jurnal ţinut de Dumitru Dan şi din numeroasele interviuri ale acestuia înregistrate audio. O astfel de conversaţie, extrem de relevantă, imprimată pe bandă magnetică şi transpusă în format digital, a ajuns în colecţia Muzeului Judeţean Buzău, în anul 2012. „Banda de magnetofon a fost achiziţionată de la familia Sârbescu, din localitatea Beceni, judeţul Buzău, şi conţine o înregistrare de 36 de minute a unui interviu acordat de Dumitru Dan unui reporter, în holul unui hotel, dintr-o localitate neidentificată încă“, scrie Mădălina Oprea, şefa Secţiei Istorie-Artă a Muzeului Judeţean Buzău, în volumul „Analele Buzăului IV“.   Selectaţi din 200 de echipe   Dumitru Dan s-a născut la Buhuşi, în judeţul Bacău, pe 14 iulie 1890, şi a murit la Buzău, pe 4 decembrie 1978, fiind înmormântat în Cimitirul Eroilor. A fost unul dintre cei şapte copii ai Mariei şi ai lui Tudorache Dan, cântăreţ la biserică şi sanitar. A terminat şcoala primară la Buhuşi, Liceul Comercial la Brăila şi Facultatea de Geografie la Paris. A activat timp de 30 de ani ca profesor de geografie la Brăila şi la Buzău.

În perioada anilor ’60-’70, Dumitru Dan a fost invitat de diverse autorități și instituții, organizații, întreprinderi, școli și case de cultură din țară să țină conferințe despre călătoria sa în jurul lumii. De reținut este şi faptul că după inundațiile din iulie 1975, a organizat un ciclu de expuneri în județul Buzău și, prin cei 20.000 lei strânși din vânzarea biletelor, „mi-am adus și eu un aport pentru sinistrații din zonele calamitate. La etatea mea de 80 de ani, am adus un ajutor”.
În 2015, Dumitru Dan a devenit “Cetăţeanul de onoare” post-mortem al municipiului Buzău.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns