26 de ani de la Revoluţia din Timişoara

de Stiri Buzau Media

revolutie-1989-foto-duma-29

În urma cu  26 de ani, timişorenii  au strigat pentru prima data, într-un singur glas, Jos Ceauşescu, Libertate, Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!

În ziua de 16 decembrie în jurul prânzului, manifestanţii care protestau faţă de evacuarea pastorului reformat Laszlo Tokes, au oprit două tramvaie, pe care s-au urcat şi au început să scandeze lozinci.

Au pornit apoi în coloane prin oraş, chemând timişorenii în stradă. În faţa fostului Comitet Judeţean de Partid, forţele de ordine i-au întâmpinat cu tunuri cu apa, i-au lovit cu bastoanele, iar mulţimea a fost împrăştiată.

Oamenii s-au regrupat însă în Piaţa Maria şi au pornit spre centrul Timişoarei, de această dată înarmaţi cu pietre, crengi şi scânduri. Au găsit Catedrala închisă şi s-au îndreptat în coloane spre cartierele oraşului.

Au urmat zile şi nopţi cu ciocniri violente şi pierderi de vieţi în numele libertăţii. Astăzi, după 26 de ani, asociaţiile timişorene de revoluţionari dar şi autorităţile locale comemorează acele zile. În clădirea Operei Române din Timişoara a fost deschisă o expoziţie de arta plastică şi a fost lansat şi un film documentar despre evenimentele din decembrie 89.

După ce s-a întâmplat în Timișoara, revoluția a pornit în toată țara. Autoritățile din toate orașele în care s-a tras în decembrie 89 vor comemora în aceste zile tragicele momente în care au murit oameni, însă moartea lor nu a fost zadarnică. După Revoluția din 89, România a renăscut, regimul communist fiind îndepărtat definitiv.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns