26 iunie, Ziua Drapelului Naţional al României. Tricolorul, un simbol mai vechi decât Marea Unire. Vezi programul ceremoniilor

de Stiri Buzau Media

in-cinstea-zilei-drapelului-nationalZiua Drapelului Naţional va fi sărbătorită duminică, 26 iunie, în toată ţara dar și la Buzău, în cadrul unei ceremonii militare ce se va desfăşura în Piaţa Dacia.

Sâmbătă seară, de la ora 22.00, drapelul naţional va fi coborât de pe catarg și preluat de către Garda Drapelului care-l va depune la Biserica Militară. Duminică dimineaţă, în cadrul ceremoniei militare care se va desfăşura începând cu ora 10.00, drapelul va fi înălţat în acordurile Imnului Naţional, nu înainte de a fi binecuvântat de preotul militar.

La activităţi vor participa oficialități militare, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, dar şi buzoieni care vor să urmărească ceremoniile militare.

Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 96/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 26 iunie.

Urmaş al vechilor steaguri de luptă din Moldova şi Ţara Românească, tricolorul a apărut în secolul al XIX-lea şi a devenit simbol al identităţii şi unităţii naţionale.

Istoria Tricolorului, un simbol mai vechi decât Marea Unire, începe în 1848. În forma pe care o are şi astăzi, drapelul a fost adoptat în 1867, în timpul domniei lui Carol I: albastrul apare lângă hampă, galben în mijloc, roşu în partea exterioară.

Tricolorul ca simbol al națiunii românești apare la începutul secolului al XIX-lea. Poate fi văzut în picturile de pe pânza drapelului răscoalei lui Tudor Vladimirescu, în cadrul căreia li se atribuie pentru prima oară semnificația: Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Frăție (roșul sângelui).

Tricolorul românesc e simbol de libertate la 1848 şi de unitate la 1859. Îi însoţeşte pe ostaşii care aduc independenţa României în 1877. Spre el vor privi cu speranţă românii în lupta pentru unitate, încununată la 1918.

Astăzi, îl vedem zi de zi pe instituţiile publice, dar tricolorul nu este doar un decor oficial. Steagul capătă suflet când e purtat de un sportiv victorios sau când onorează un militar căzut la datorie. Drapelul ne umple de bucurie şi ne sprijină în suferinţă, fiind un simbol care se transformă în sentiment atunci când se întâlneşte cu momente cheie din vieţile noastre şi din destinul ţării.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns