Acțiuni în contextul noilor măsuri stabilite pentru prevenția împotriva infectării cu virusul SARS COV-2

de Stiri Buzau Media

În cursul zilei trecute, poliţiştii buzoieni au desfăşurat acţiuni de informare a cetăţenilor cu privire la noile măsuri instituite ca urmare a modificărilor și completărilor aduse prin HG nr. 935/2020.

În intervalul orar 23.00 – 01.00 polițiștii împreună cu jandarmi și polițiști locali au desfășurat activități pe raza de competență, în vederea verificării respectării normelor sanitare.

În timpul acțiunii, au fost verificate peste 100 de autovehicule și legitimate peste 170 de persoane.

Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 11 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 13.500 de lei. Dintre acestea, 9 sancţiuni, au fost aplicate ca urmare a nerespectării prevederilor Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, iar 2 sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

În data de 09 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Buzău au depistat un buzoian în vârstă de 41 de ani care nu a respectat noile măsuri instituite, nu a suspendat activitatea de lucru din incinta unei societăți comerciale aflată pe raza municipiului Buzău și nu respecta măsurile de protecție individuală.

Bărbatul a fost sancționat contravențional conform Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei cu COVID-19.

Începând cu data de 09 noiembrie a.c., au intrat în vigoare noile măsuri instituite ca urmare a modificărilor și completărilor aduse prin HG nr. 935/2020.

Principalele modificări și completări vizează:

-Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise, indiferent de incidența cumulată a cazurilor;

-Se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri in spații închise și/sau deschise, publice și/sau private;

-În toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23:00-05:00, cu unele excepții expres menționate de actul normativ; Pentru verificarea motivului deplasărilor, persoanele sunt obligate să prezinte, la cerere, legitimația de serviciu sau adeverință eliberată de angajator, ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil;

-Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor; Prin excepție, se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Astfel de acțiuni vor fi desfășurate zilnic în perioada următoare pe raza întregului județ.

 Scopul polițiștilor nu este aplicarea de sancțiuni, ci acela de a determina cetățenii să conștientizeze necesitatea respectării normelor sanitare pentru prevenirea îmbolnăvirii cu COVID-19, însă nu vor fi tolerate abateri de la normele legale.