Afaceristul Gheorghe Ceteraş şi un funcţionar de la Primăria Gura Teghii au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, într-un dosar legat de retrocedări ilegale de terenuri forestiere.
Iată comunicatul remis marți de Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău:
Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău au dispus, prin rechizitoriul din 29.XII.2015, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Ceteraș Gheorghe și Petrache Valentin Ion, pentru comiterea infracțiunilor de dare de mită, respectiv luare de mită, cauză disjunsă dintr-un dosar instrumentat în anul 2013 de D.N.A. – Serviciul Teritorial Ploiești, finalizat prin trimiterea în judecată a mai multor persoane (inclusiv a inc. Ceteraș Gheorghe) pentru fapte de corupție sau asimilate faptelor de corupție, persoane care au avut legătură cu etapele procedurii de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unor terenuri forestiere din județul Buzău.
Probatoriul administrat in cauză pe parcursul urmăririi penale a relevat următoarea situație de fapt:
În ziua de 26.05.2011, inculpatul Ceteraș Gheorghe i-a oferit suma de 1000 lei lui Petrache Valentin-Dan – funcționar public la Primăria comunei Gura Teghii, jud. Buzău, în legătură cu îndeplinirea și urgentarea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu, respectiv depunerea documentației necesare scrierii titlului de proprietate aferent procesului-verbal de punere în posesie nr. 2380/2011, întocmit de Comisia Locală de aplicare a legii fondului funciar din cadrul Primăriei comunei Gura Teghii, la Instituția Prefectului Județului Buzău.
La aceeași dată, inculpatul Petrache Valentin-Dan a primit suma de 1000 lei de la inculpatul Ceteraș Gheorghe în scopul îndeplinirii și urgentării unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu, în împrejurările expuse anterior.
Faptele comise în 2011 își păstrează și în prezent gradul de pericol social, întrucât inculpații au comis acte de corupție care au erodat principiul echității, aducând atingere valorilor de integritate, imparțialitate și corectitudine prezumate în rândul funcționarilor publici, iar prin remiterea și respectiv primirea unei sume de bani autorii au acreditat ideea că, în schimbul unor foloase materiale necuvenite, activitatea funcționarilor publici poate fi influențată în sensul dorit.
Dosarul a fost inaintat, spre judecată, la Tribunalul Buzău – susțin procurorii.