ALARMANT! Escrocii au îmbunătățit „metoda accidentul”

de Stiri Buzau Media

Metoda_accidentulDeși de mai bine de trei ani autoritățile atrag atenția asupra înșelăciunilor prin „metoda accidentul”, tot se găsesc persoane, mai ales în vârstă, care cad în capcana întinsă de infractori și le dau bani pentru nimic. Îngrijorător este că inițiatorii acestor fapte au trecut la negociere directă, față în față, cu victimele, o situație foarte periculoasă, care poate genera alte tipuri de infracțiuni, mult mai grave decât o înșelăciune.
Ultimul dosar deschis pe înșelăciune prin această metodă înregistrat la Poliția Buzău este de câteva zile, când o buzoiancă de 63 de ani s-a străduit să adune, împrumutând și de la vecini, până la 7.500 lei, pentru a-i da unui individ ce s-a prezentat la ușa femeii ca fiind avocat, femeia crezând că-și scapă fiul de repercusiunile unui accident rutier în care o persoană a fost rănită grav și este nevoie de bani pentru o operație. Femeia și-a dat seama că a fost păcălită abia după ce și-a sunat fiul. Într-un alt caz înregistrat recent, victimă era cât pe ce să cadă o altă femeie în vârstă. Bătrâna i-a închis ușa în nas impostorului atunci când a aflat că îi cere bani. Oamenii legii îi caută acum pe infractori.

Polițiștii derulează de ceva timp campanii de conștientizare a persoanelor în vârstă, în special, în vederea reducerii riscului de victimizare a acestora. În acest scop au fost realizate materiale destinate grupurilor țintă din mediul urban și mediul rural. Astfel, polițiștii vă sfătuiesc să nu trimiteți și nu încredințați bani nici unei persoane care vă solicită acest lucru și care pretinde că reprezintă o instituție sau un membru al familiei dumneavoastră. Contactați imediat persoana în numele căreia ați primit apelul sau anunțați Poliția la 112. Fiți atenți la persoanele cu care intrați în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră și să afle detalii despre familie sau vecini. Nu primiți în locuință persoane care pretind că sunt de la diverse societăți de prestări servicii, decât dacă ați verificat actul de identitate și legitimația de serviciu”, sunt doar câteva recomandări preventive anunțate de polițiști.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns