ALARMANT: Institutul “Matei Balş” nu mai are vaccin antirabic şi antitetanos

de Stiri Buzau Media

Institutul-Matei-BalsInstitutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” a rămas fără vaccinurile antirabic şi antitetanos, după ce producătorii acestor produse au refuzat preţurile stabilite de Ministerul Sănătăţii, încă de la începutul anului 2015, conform legislaţiei.

Avem bani, vaccin există în depozite, dar nu îl putem cumpăra, pentru că există discuţii în privinţa preţului. Situaţia ţine de aproximativ două luni, dar până acum au mai fost produse pe stoc – au explicat oficiali ai spitalului.

Ministerul Sănătăţii a precizat că producătorii au contestat preţurile stabilite legal prin Ordinul 75 al ministrului Sănătăţii, cu completările şi modificările ulterioare, aflat în vigoare de la 1 ianuarie 2015.

Respectivele vaccinuri există în depozite, dar nu pot fi cumpărate pentru că producătorii nu acceptă preţurile stabiliate legal de Ministerul Sănătţii prin Ordinul 75 cu modificările şi completările ulterioare, în care preţul oricărui medicamente trebuie să fie preţul minim din 12 ţări europene. Ministerul Sănătăţii nu face altceva decat să aplice legea şi nu poate face rabat de la aplicarea acesteia. Această reglementare este valabilă din ianuarie 2015 a fost aplicată pentru toate produsele farmaceutice – a explicat purtătorul de cuvât al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

Preţul cel mai mic pentru vaccinul antirabic este în Slovacia – 218,15 lei, iar la antitetanos, în Franţa – 6,76 lei pe cutie.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns