Alegerile locale, într-un singur tur de scrutin sau în două? Decizia aparține ÎCCJ

de Stiri Buzau Media

votCurtea de Apel București (CAB) a respins, vineri, cererea PNL de anulare a hotărârii de guvern care prevede organizarea alegerilor locale pe 5 iunie într-un singur tur de scrutin.

De asemenea, instanța a respins solicitarea PNL de sesizare a Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 101 alin.2 din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, însă decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

“Respinge cererea de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 101 alin. 2 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, ca inadmisibilă. Respinge cererea în anularea HG nr. 51/2016 privind stabilirea datei alegerilor locale din anul 2016 ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 48 de ore de la pronunțare, în ceea ce privește soluția data cererii de sesizare a Curții Constituționale, respectiv în termen de 15 zile de la comunicare, în ceea ce privește soluția dată fondului cauzei, cererea de exercitare a căii de atac urmând a fi depusă la prezenta instanță, Curtea de Apel București — Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal”, se arată în decizia instanței.

În cadrul procesului desfășurat, vineri, la Curtea de Apel București, un avocat care reprezintă PNL a solicitat ca dosarul să fie trimis la Curtea Constituțională, în vederea discutării excepției de neconstituționalitate a art. 101 alin.2 din Legea 115/2015 care prevede: “Este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”. În opinia sa, acest articol are legătură cu HG 51/2016, care stipulează că data desfășurării alegerilor locale se stabilește în ziua de 5 iunie 2016.

În opinia PNL, HG 51/2016 se întemeiază pe dispoziții legale care nu sunt constituționale.

De asemenea, reprezentantul PNL a cerut anularea HG 51/2016, susținând că acest act normativ favorizează primarii care sunt acum în funcție și candidează pentru nou mandat, deoarece aceștia au cele mai mari șanse de a câștiga alegerile dacă se menține prevederea privind un singur tur de scrutin.

Conform PNL, dacă HG 51/2016 rămâne în vigoare, atunci primarul care câștigă alegerile va fi ales de către de o minoritate dintre cetățeni, întrucât el va primi mai puține voturi decât ceilalți candidați la un loc.

De cealaltă parte, reprezentanți ai Guvernului, Ministerului Afacerilor Interne și Autorității Electorale Permanente au cerut judecătorilor să respingă atât cererea de anulare a HG 51/2016, cât și solicitarea de sesizare a CCR, arătând că PNL critică doar elemente pur administrative de natură electorală, iar sesizarea nu este suficient motivată.

Liberalii au anunțat că vor ataca la ÎCCJ decizia CAB.

Pe 3 aprilie, copreședintele PNL Alina Gorghiu afirma că încă speră în organizarea de alegeri locale în două tururi. Potrivit acesteia, și în cazul unei decizii cu câteva zile înainte de data alegerilor (5 iunie), acestea se pot amâna două săptămâni.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns