ANAF a început în noiembrie verificarea a încă 30 de persoane fizice din grupul selectat de 336 de contribuabili cu averi mari, de peste 20 milioane de euro, după ce a finalizat verificarea pentru primele 10 persoane, care au avut venituri nedeclarate de circa 87 milioane de lei.
Rezultatele obţinute pentru primele zece persoane cu averi mari verificate au creat premisele ca în noiembrie 2015 să declanşăm 30 de verificări noi pe segmentul persaonelor fizice cu averi mari prin metode indirecte. (…) Acest tip de verificare nu este convenabil pentru persoanele care deţin sume sau bunuri de patrimoniu nejustificate de venituri, însă contribuabilii corecţi nu au nicio problemă cu metodele indirecte de verificare. Un contribuabil care îşi plăteşte corect impozitele şi taxele se aşteaptă ca ANAF să-l întrebe pe unul de alături care nu-şi plăteşte taxele cum explică bunurile patrimoniale pe care le deţine – a declarat miercuri Eugen Şerban, directorul Direcţiei Generale de Control Venituri Persoane Fizice din ANAF.
Fiscul a anunţat în a doua jumătate a lunii noiembrie că a finalizat verificările fiscale în cazul primelor 10 persoane din grupul persoanelor fizice cu averi mari (PFAM), format din 336 persoane, asupra cărora se fac analize şi verificări privind riscurile fiscale şi se aplică programe de conformare.
Acestea au realizat în anul 2011 venituri nedeclarate de 86,9 milioane lei, pentru care trebuie să plătească un impozit de circa 14 milioane lei.
Din suma totală, veniturile nedeclarate cu sursă neidentificată au reprezentat 23,77 milioane lei, pentru care persoanele fizice datorează un impozit pe venit suplimentar de 3,8 milioane lei şi penalităţi de întârziere şi dobânzi de 2,44 milioane lei.
Şerban a precizat că ANAF a înaintat instanţei dosare de urmărire penală în cazul a trei din cele 10 persoane, care au înregistrat venituri din surse nedeclarate, acestea fiind oameni de afaceri din imobiliare, construcţii, dar şi investitori.