Atenție cum vă îmbrăcați! Temperatura e înşelătoare, spun medicii

de Stiri Buzau Media

10369696_678883228920389_9011564789377626727_nTemperatura ridicată şi soarele din ultimele zile i-au determinat pe oameni să renunţe la hainele groase de iarnă şi să se îmbrace primăvăratic, lucru total greşit întrucât „căldura” este înşelătoare şi aşa apar bolile de sezon, a declarat profesor dr. Adrian Streinu Cercel.

Chiar dacă afară sunt 16 grade, nu daţi jos haina de iarnă, pentru că temperaturile sunt înşelătoare, iar organismul se adaptează, dar mai greu la schimbările climatice bruşte. Seara este rece, temperatura nu este uniformă, de aici şi frecventele boli care apar în acest sezon şi care ar putea fi evitate – a spus profesor dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală.

Medicul a mai spus că simplul fapt că oamenii ies doar în rochie sau cămaşă din casă, unde sunt 22-24 de grade, la temperatura de 16-18 grade de afară produce un mare disconfort organismului, care va reacţiona în felul lui, mai agresiv, ducând la boli mai grave sau la răceli.

Este indicat să nu renunţăm la haina de iarnă, chiar dacă afară sunt temperaturi mai ridicate decât cele specifice acestui sezon. Nu mai punem mănuşile, dar plămânii trebuie protejaţi de răceală. Cei care au suferinţe cronice trebuie să fie şi mai prudenţi în acest sezon. Nu vă lăsaţi păcăliţi de soarele cu dinţi, nu spuneţi că dacă este cald, sunt 18 grade, pot merge în pulover. Pământul este mai rece, iar această răceală poate afecta grav sănătatea unui organism şi aşa slăbit de bolile cronice sau de lipsa unei alimentaţii mai bogate în vitamine. Anul trecut vorbeam, la un moment dat, de lipsa soarelui pentru o perioadă mai mare. Acum vorbim de prezenţa lui îndelungată şi lipsa gerului sau a zăpezii. Organismul, acest agregat pe care cercetătorii nu reuşesc să-l descifreze, deşi se chinuie de milenii, trebuie respectat şi preţuit. Aşadar, iarna, chiar dacă este cald, nu vă îmbrăcaţi de primăvară – a adăugat profesor dr. Adrian Streinu Cercel.

În 26 decembrie, cea mai ridicată valoare înregistrată în ţară a fost de 18 grade Celsius la Râmnicu Sărat. De asemenea, au fost înregistrate valori de 15-16 grade în zona Subcarpatică a Olteniei, a Munteniei, precum şi în estul şi nordul Moldovei, iar la Bucureşti au fost 12 grade Celsius.

Vremea prea caldă pentru această perioadă se va răci accentuat începând de marţi. Potrivit reprezentanţilor ANM, valorile termice nu vor mai depăşi zero grade Celsius pe timpul zilei, iar nopţile vor deveni geroase în partea nordică şi centrală a ţării, unde temperaturile vor coborî până spre minus 18 grade Celsius.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns