BLADE RUNER 2049, PREMIERA DE LA HAPPY CINEMA BUZĂU

de Stiri Buzau Media

     Universul filmului cult Blade Runner, regizat de Ridley Scott în 1982 și considerat a fi o capodoperă a genului SF, revine pe marile ecrane. De această dată – în regia lui Denis Villeneuve, filmul Blade Runner 2049 surprinde evenimente care se petrec în Los Angeles, 30 de ani mai târziu. Corporația care construia replici umane a fost cumpărată de Niander Wallace (Jared Leto),  un magnat din domeniul agriculturii, obsedat de tehnica necesară pentru a produce cât mai multe replici umane, pe care să le folosească pentru a-și construi imperiul. Între timp, tânărul vânător de replici umane, ofițerul K (Ryan Gosling) descoperă un secret demult ascuns, care ar putea devasta tot ceea ce a mai rămas din orânduirea socială. Singurul în măsură să-i ofere răspunsuri este Rick Deckard (Harrison Ford), un fost vânător de replici umane, dispărut de 30 de ani, pe care trebuie să-l găsească cu orice preț.

Alte detalii interesante despre Blade Runer 2049

În regia lui Denis Villeneuve (cunoscut pentru filmul SF, recent nominalizat la Premiile Oscar – Arrival, 2016), filmul Blade Runner 2049 se numără printre cele mai anticipate producții ale anului. Reprezentând partea a doua a capodoperei SF din 1982 – Blade Runner, filmul surprinde evenimente care se petrec în același univers distopic al orașului Los Angeles, 30 de ani mai târziu. La realizarea filmului au colaborat actori și producători de renume – în rolurile principale se află Ryan Gosling (La La Land) și Harrison Ford (Star Wars, Witness), actori nominalizați la Oscar, în vreme ce în rolurile secundare figurează alte nume cu sonoritate: Jared Leto (premiul Oscar pentru Dallas Buyers Club), Robin Wright, Carla Juri, Lennie James, Mackenzie Davis, Ana de Armas și Sylvia Hoeks. De asemenea, regizorul primului film Blade Runner, Ridley Scott, multiplu nominalizat la Oscar,participă și de această dată, în calitate de producător executiv.

Scenariul semnat de Hampton Fancher şi Michael Green este bazat pe romanul Do Androids Dream of Electric Sheep? de Philip K. Dick, în vreme ce colaborarea dintre Andrew A. Kosove și Broderick Johnson (ambii nominalizaţi la Oscar), alături de Bud Yorkin și Cynthia Sikes Yorkin (de trei ori premiaţi cu Emmy),asigură producția impresionantă a filmului. Însă cel mai marcant aspect al filmului este imaginea acestei lumi futuriste decăzute, creată de Roger A. Deakins, nominalizat de 13 ori la Oscar și cunoscut pentru filme de excepție, precum The Shawshank Redemption, No Country for Old Men și A Beautiful Mind. Coloana sonoră a fost realizată de compozitorii Hans Zimmer şi Benjamin Wallfisch. Wallfisch apovestit că: „a trebuit să facem faţă unei provocări uriaşe care era aceea că trebuia să ne imaginăm cum va arăta muzica peste încă 30 de ani de acum încolo” iar Zimmer a completat: “Vangelis este greu de urmat”, referindu-se la compozitorul filmului iniţial, care a folosit sintetizatoarele într-un mod care a devenit legendar. Pe lângă muzica creată de Zimmer şi Wallfisch, cinefilii vor observa că pe coloana sonoră apar nişte ecouri ale melodiei lui Vangelis – Tears in the Rain, din primul Blade Runner. Notele familiare formează un fel de punte muzicală între cele două filme.

În ceea ce privește acțiunea din Blade Runner 2049, corporația care construise pe vremuri replici umane a fost cumpărată de Niander Wallace (Jared Leto), un magnat din domeniul agriculturii, obsedat de tehnica necesară pentru a produce cât mai multe replici umane, pe care să le folosească pentru a-și construi imperiul. Între timp, tânărul vânător de replici umane, ofițerul K (Ryan Gosling) descoperă un secret demult ascuns, care ar putea devasta tot ceea ce a mai rămas din orânduirea socială. Singurul în măsură să-i ofere răspunsuri este Rick Deckard (Harrison Ford), un fost vânător de replici umane, dispărut de 30 de ani, pe care trebuie să-l găsească cu orice preț. În spatele suspansului susținut al thriller-ului SF se află întrebări profunde despre esența și natura ființelor umane. De-a lungul misiunii ofițerului K, spectatorul este forțat să pună la îndoială deosebirea dintre oameni şi imitaţiile lor, replicanţii, nişte androizi aflaţi între umanitate şi tehnologie. Dar universului filmului cult Blade Runner a făcut mai mult decât să şteargă liniile de demarcaţie dintre oameni şi tehnologie – a scos la iveală o serie întreagă de preocupări majore ale societății despre ceea ce ne rezervă viitorul, privind inteligența artificială, degradarea centrelor urbane, schimbarea radicală a climei, suprapopularea, ingineria genetică și diviziunea din ce în ce mai accentuantă dintre cei avuți și cei săraci. Iar acum, când ne aflăm în pragul anului de referință al filmul iniţial, totul pare mai relevant ca oricând.

Nimeni nu-şi imagina cum se va integra BladeRunner în cultura modernă, făcând pionierat pentru un nou gen cinemtografic – neo-noir cyberpunk. Regizorul Villeneuve a declarat că „Una dintre cele mai dificile provocări era să îmbinăm cele două filme din punct de vedere vizual – pentru a da senzaţia că mergi înspre viitor, inspirat de trecut.” Cea mai memorabilă amprentă vizuală a primului film Blade Runner a fost probabil atmosfera întunecoasă, umedă, opresivă, iar condiţiile n-au avut cum să se îmbunătăţească în următorii 30 de ani. Regizorul explică: „Esenţa scenografiei lui Blade Runner 2049 constă în faptul că totul este construit cu scopul de a supravieţui, de la tehnologie la architectură. Clădirile trebuie să reziste la intemperii, aşa încât ele arată, în marea lor majoritate, ca nişte buncăre.” Villeneuve a mai vorbit și despre semnificația noului film: „Pentru mine, Blade Runner 2049 reprezintă o scrisoare de dragoste către Blade Runner pentru că ştiu că toţi artiştii care au lucrat la film au fost profund inspiraţi de universul creat de viziunea lui Ridley Scott. Chiar şi spectatorii care nu cunosc acest univers vor descoperi că deşi este un film ştiinţifico-fantastic, el este mai presus de toate o dramă umană tulburătoare.”

Știri despre: