Buzăul, un veritabil pol al francofoniei în România. Vezi cine a spus asta !

de Stiri Buzau Media

mateiBuzăul este un veritabil pol al francofoniei în România. Declarația îi aparține lui Matei Visniec, și a fost făcută in cadrul emisiunii RFI Paris de luni, 23 noiembrie 2015.

Invitat de onoare la cea de-a VII-a editie a Festivalului de teatru bilingv Eugen Ionescu,  Matei Visniec a apreciat, in mod deosebit, efervescenta si pasiunea elevilor si profesorilor care au participat la acest concurs scolar, cat si implicarea organizatorilor si a partenerilor pentru o editie de exceptie.

Centrul Cultural Francofon Buzau a organizat Festivalul de teatru bilingv Eugen Ionescu, editia a VII-a,   in perioada 20-22 noiembrie 2015 .Partenerii proiectului au fost : Teatrul George Ciprian Buzau, Consiliul Judetean Buzau, Institutul Francez din Bucuresti, Delegatia Valonia- Bruxelles, Inspectoratul Scolar Judetean Buzau, Colegiul National Mihai Eminescu, Liceul de Arte Margareta Sterian Buzau, Liceul Tehnologic Costin Nenitescu, si sponsori : Comfortuna si Cofetaria Briana.

Pe data de 20 noiembrie 2015, ora 17, la Ceainaria Gaudeamus, Centrul Cultural Francofon  a participat pentru al treilea an consecutiv, la invitatia  Grupului Ambasadelor, Delegatiilor si Institutiilor Francofone din Romania. Programul  cultural a fost sustinut de elevii de la After School Sf Sava – fragment din piesa de teatruBurghezul gentilom, de Molière, de la Colegiul National Mihai Eminescu – gimnaziu – Negustorul de carti si liceu- Mon ami n’aime pas la pluie. Invitatii Centrului Cultural Francofon  au fost scriitorii Vasile Ernu si Nicolae Bratu, cat si Odilia Rosianu si dl Daniel Cristea Enache, echipa de coordonare a celei mai citite reviste literare online,Literatura de azi. Acestia i-au indemnat , mai ales, pe tinerii prezenti, sa descopere adevaratele valori prin lectura si cultura, intr-o societate dominata de false valori.

 La cele doua sectiuni ale concursului au participat trupe de teatru scolar din  Buzau, Rm Sarat, Pitesti, Vaslui, Alexandria, Craiova, Piatra-Neamt, Cernavoda, Zimnicea si Slobozia. Talentele tinerilor actori au fost puse in evidenta si de un repertoriu divers al pieselor prezentate, de la traduceri in limba franceza ale unor celebre creatii din literatura romana, precum Steaua fara nume, de Mihail Sebastian, pana la cele mai noi creatii dramatice semnate de tineri dramaturgi, precum Paul Francesconi din Insulele Reunion. Profesorii coordonatori, in calitate de regizori, au propus adaptari ingenioase si viziuni interesante ale unor texte literare in vederea transmiterii unor mesaje despre importanta lecturii sau despre interculturalitate.Toate performantele elevilor din concurs au fost recompensate de organizatori  prin diplomele si premiile obtinute, remarcandu-se pentru marele premiu al sectiunii in limba romana trupa de teatru  Les Dilettantes de la Scoala Gimnaziala Stefan cel Mare din Alexandria, iar pentru sectiunea in limba franceza, trupa LMK de la Colegiul National Mihail Kogalniceanu din Vaslui.

Sambata, incepand cu ora 17,30, dl  Matei Visniec  si-a lansat ultimele  volume publicate la editura Polirom, acordand autografe si incurajandu-i pe elevi si profesori sa continue pferformantele in acest domeniu cultural.

Un moment special  a fost oferit celor peste 200 de spectatori buzoieni de catre dl Matei Visniec, in calitate de autor al piesei de teatru Cabaretul cuvinteloor si de trupaLes Ondes din Paris care a pus pe scena fragmente din aceasta creatie dramatica. Ineditul  a fost dat de interventiile autorului in spectacolul dramatic pentru a prezenta spectatorilor  viziunea asupra cuvintelor selectate si armonizate de catre cei trei tineri actori parizieni, intr-un joc ingenios si bine ritmat de muzica si poezie.Duminica seara a fost prezentat de catre Teatrul George Ciprian,   spectacolul dramatic  Angajare de clovn,  de Matei Visniec, intr-o distributie de zile mari si jucat cu sala plina. Valoarea acestuia a fost recunoscuta si de specialisti, deoarece va fi primul spectacol jucat, pe 29 noiembrie,  pe scena noului teatru sucevean care va purta numele renumitului dramaturg Matei Visniec.

Organizatorii festivalului multumesc tuturor partenerilor implicati in proiect si ii felicita pe elevii si profesorii participanti la concursul de teatru Eugen Ionescu, avand certitudinea ca s-a mai scris inca o fila speciala in pagina acestui festival care demonstreaza ca teatrul  ocupa un loc distinct in formarea  tinerilor.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns